Çeşme Germiyan’daki ormanlık alana Güral Porselen Firması’nın mahkeme kararına rağmen RES tesisi kurması çevrecilerden ve bölge halkının protestolu tepkisine neden oldu.

Germiyan Muhtarı Işık Kaya Germiyan-Kislecik mevkiininde Güral Porselen firmasının 2016’da inşa etmeye kalkıştığı Rüzgar Enerjisi tesisini karşı açtıkları davayı kazandıklarını, mahkemenin ÇED olmandan tesis kurulamayacağı kararını verdiği halde Ağustos 2020 başında aynı firmanın ÇED izni almadan ormana yollar açmaya başladığını, SİT koruma alanı bölgesinde antik Roma eserlerine müze denetim ve izni olmadan zarar verildiğini ifade etti.

Güral Porselen A.Ş. tarafından kurulmak istenen RES için önceki yıllarda alınan ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı, İzmir 5. İdare Mahkemesi’nin 2016/969 E sayılı dosyaca “iptal” kararı verilmişti.

Çeşme Belediyesi tarafından 16.08.2020 tarihinde inşaat yasağı nedeniyle durdurulan katliam, Valilikten alınan ‘Kamu Yararı Var’ izni ile birkaç gün sonra tekrar başladı. 2016’da davayı kazanan çevre avukatları Güral Porselenin sunmuş olduğu belgelerin geçersiz olduğunu, inşaatın yasalara aykırı olarak devam ettiğini, tekrar dava açacaklarını belirttiler.

MAHKEMENİN KAPATTIĞI TAŞ OCAĞINI AÇTIRDILAR

Güral Porselen Şirketi ayrıca Germiyan’da mahkeme kararıyla kapatılan taş ocağını açtırıp kaçak inşaatına malzeme temin ettiğini söyleyen çevreciler, şikayetleri üzerine Çeşme Müze Müdürlüğü ekiplerinin alanda inceleme yaptığını açıkladı.

Çeşme Belediye Başkan yardımcısı Faika Tütüncüoğlu, “İzinlerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verildiğini belirterek. Belediye ruhsat vermeyi reddetti. İtirazımıza rağmen Bakanlık inşaat ruhsatını verdi. Mevsimlik inşaat yasağını da valilik kaldırdı. Yapabileceğimiz başka bir şey kalmadı” dedi.

EGEÇEP Sözcüsü Berna Ulutaş’da Valilik ve Bakanlık kararına karşı itiraz edilebileceğini EGEÇEP olarak bu tahribatta halkın yanında olacaklarını bildirdi.

Çevrecilerden Dr. Ahmet Güler’de hukuk davalarının yanı sıra Güral Porselen’in markası üzerine gidilmesi gerektiğini, ürünlerin boykot edilmesi gerektiğini söyledi.

Çevreci Avukat Sehrazat Mercan da “3 türbin de olsa ÇED gereklidir dedi. ÇED kapsam dışı kararı aldırıla bilinir. Mücadele hem hukuksal hem sosyal alanda devam etmelidir” dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Teyfik Türk ise Ziraat Odaları olarak bu olayın peşini bırakmayacaklarını belirterek, bölgenin tahribatına izin vermeyeceklerini vurguladı.

Dr. Engin Önen’de gerek arkeolojik gerekse orman tahribatının inanılmaz boyutta olduğunu dile getirerek, “Germiyan’da zaten olması gerekenden fazla RES ve taş ocağı var” dedi.