İzmirgaz'da, DİSK Enerji-Sen'de örgütlenme çalışması başlatan ve bir süre sonra da işten çıkarılan 23 kişi şirket önünde yeniden eylem yaparak, 'Atılan işçiler geri alınsın' mesajı verdi.


Haber / Umut KARAKOYUN

İzmir Doğalgaz Dağıtım Şirketi'nde (İzmirgaz) çalışırken, DİSK Enerji-Sen'de örgütlenme çalışması başlatan 23 personelin işine son verildi. Bir yandan işe iade davası açarak hukuk mücadelesi veren işçiler, diğer taraftan da eylemlerle şirket yönetimini protesto etmeyi sürdürdü. İzmirgaz önünde toplanan DİSK ve Genel-İş'e bağlı sendika şube başkanları, işçilerle birlikte adalet istedi. Çok ağır koşullarda çalıştıklarını belirten personel ise önce jhalay çekerek daha sonra oturma eylemi yaparak işini geri istedi. Eyleme; DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Enerji-Sen Genel Başkanı Mehmet Gürbüz ve Güvenlik-Sen Genel Başkanı Serdar Aslan da katıldı. Protesto esnasında işçiler 'Zalimin zulmüne direneceğiz', 'Atılan işçiler geri alınsın' sloganları attı.

SENDİKAL BASKI

Açıklamayı işten çıkarılan Yılmaz Karakoç yaptı. İzmir'in dört bir yanına doğalgaz hizmeti taşıyan işçilerin, kölelik koşullarından ağır şartlarda çalıştırıldığını ileri süren Yılmaz Karakoç, başta can güvenliği olmak üzere daha adil bir çalışma düzeni ve insanca yaşamak için sendikada örgütlendiklerini söyledi. Karakoç, “İşçilere yönelik sendikal baskılar artarak devam ediyor. Sendikal faaliyet yürüten, sendikaya üye olan arkadaşlarımız tehdit edilmekte. Sözlü olarak hakarete uğramakta. Sendikal faaliyet başladığı günden itibaren işçilere olağanüstü iş yükü dayatılmakta” dedi. Uluslar arası sözleşmeler ve Anayasa tarafından korunan sendikaya üye olma hakkının fiilen tırpanlandığını, işten atılanların 21. yüzyılda açlıkla terbiye edilmeye çalışıldığını ileri süren Yılmaz Karakoç, İzmirgaz yönetimini uyardıklarını belirterek şunları söyledi: “İzmirgaz, işçileri işten atmakla tehdit ederek , işçilere baskı yaparak sadece enerji işçilerine karşı suç işlemiyor. Aynı zamanda kamusal bir hizmet olan doğalgaz dağıtım işini yapan enerji işçilerinin, işlerini yapmalarını engelleyerek İzmir halkını da cezalandırıyor. İzmir halkı mağdur edilmek isteniyor.”

OTURMA EYLEMİ YAPTILAR

Şirketin, işçileri hukuksuz olarak işten çıkardığını ve bu kararından biran önce geri adım atmasını isteyen Karakoç, sendikanın işçinin temel hakkı olduğunu, işçilere yönelik baskılara son verilmesini istediklerini açıkladı. Adil çalışma koşulları ve insanca yaşam taleplerinden vazgeçmeyeceklerinin altını çizen Karakoç, tekrar işlerinin başına dönecekleri güne kadar mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi. Bir süre oturma eylemi yapan işçiler, daha sonra dağıldı.