Haber/ Didar DEMİRCİ
İzmir Demokrasi Üniversitesi (İDÜ), 9 Ağustos 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikle Otizm Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne sahip Ege Bölgesi’ndeki ilk üniversite oldu. İDÜ Rektörü Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, Ege Bölgesi'nin ilk Otizm Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin nasıl doğduğunu ve neler hedeflediklerini gazetemize anlattı. Tunçsiper, Güzel Sanatlar Fakültesi Müzikoloji Bölümü ile İzmir Otizm Orkestrası ve korosu ortaklığıyla üniversite bünyesinde gerçekleşen mini konserin, merkezi kurmalarındaki en büyük etken olduğunu söyledi.

'BAĞLAR GÜÇLENDİ'

Uluslararası ve yereldeki projelerle otizmli çocuklarla bağların daha da güçlendiğini ifade eden Tunçsiper, “Otizmli çocuklar için daha iyi ne yapabiliriz?’ düşüncesiyle hareket ettik. Her toplantıda, her projede bunun hakkında beyin fırtınası yaptık ve sonunda bu adımı attık. Çünkü teoriği herkes biliyor. Ama eksikliğin tamamlanması için bir uygulama merkezi gerekiyordu. Bu nedenle ilk adımı atan taraf olarak; alanındaki en iyi uzmanlarla birlikte bu merkezi hayata geçirmeyi planladık” dedi. Bir anne olarak, otizmli çocukların anneleriyle empati yaptığını dile getiren Prof. Dr. Tunçsiper, “Her 5 otizmli çocuktan bir tanesinin tedavi olabildiğini öğrenince çok duygulandım. Sonuçta ben de bir anneyim! Durum böyle olunca, ‘Çok hızlı bir şekilde bu merkezin alt yapısını oluşturalım’ dedim. İlk adım tamamlandı, yerimizi açmak kaldı. 1-2 ay içerisinde faaliyete başlayacağız. Çok heyecanlıyız” diye konuştu.

'TANI GEÇ KONUYOR'

Otizm Spektrum Bozukluğu'nun (OSB) yaşam boyu süren, tüm gelişimsel dönemlerde, birçok alanda bozucu etkilere sahip; bireyi, ailesi ve çevresiyle beraber olumsuz yönde etkileyen gelişimsel bir hastalık olduğunu anlatan Tunçsiper, şöyle konuştu: “OSB, 68 kişiden birini etkileyen bir bozukluk olarak karşımıza çıkıyor. OSB tanısı çoğunlukla okul öncesi yaşlarda gecikerek konuluyor. Beyin gelişimin ivmesinin en yüksek olduğu bebeklik döneminde otizm belirtilerini tanımak ve bütüncül tedavilere başlamak hayati önem taşıyor. Geç tanı konulunca tedavi de yetersiz kalıyor. Ülkemizde otizm uygulama ve araştırma merkezlerinin sayısı oldukça az. İDÜ Otizm Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak; OSB’ye sahip çocuk ve ergenlere, ailelerine, eğitimcilerine yönelik olarak tıbbi ve eğitsel tanılama, tedavi, takip, araştırma faaliyetleri yürüteceğiz.” 

Neler yapılacak?

Özellikle Tıp Fakültesi, Özel Eğitim Bölümü, Genetik, Yapay Zeka Merkezi-Elektronik Mühendisliği, Eğitim bilimleri, Müzik, Spor Bilimleri’nde çalışan öğretim üyeleriyle multidisipliner şekilde iş birliğinin sağlanması amaçlanan merkezde, OSB’ye sahip bireylerin klinik görünüm, nörogörüntüleme, genetik, ses-bilişsel, davranışsal ve ailesel farklılık ve benzerliklerinin tespitinin yapılabilmesi için çalışmalar yürütülecek. Bütüncül tedavi ve ortak eğitsel projeler gerçekleştirilecek.