Bu kış yaşanan kuraklığın etkisiyle 550 bin hektarlık tarım havzasına can veren Gediz Nehri'nin tabanı çatlamaya başladı. Gediz'e, barajlardan önceki yılların ancak yarısı kadar su verilebilecek.

ENGİNEge Bölgesi'nin can damarlarından Gediz alarm veriyor. Kütahya'nın Murat Dağı yakınlarında doğan ve İzmir'de Menemen Maltepe yakınlarında denize dökülen 401 kilometrelik Gediz Nehri, kış mevsimi boyunca yaşanan kuraklığın etkisiyle yaz başında kurumaya başladı. 3'ü il, 19'u ilçe olmak üzere 487 yerleşim birimini kapsayan ve tarıma elverişli 522 bin hektarlık alana sahip olan nehrin yatağının, kış mevsimi boyunca yaşanan şiddetli kuraklığın etkisiyle tarla sulamalarının başlayacağı 15 Haziran tarihinden önce çatlamaya başlaması arazilerini sulamaya hazırlanan çiftçiler arasında endişe yarattı. Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü yetkilileri Gediz Nehri'ne gelen suyun, kuraklık da dikkate alınarak Marmara Gölü'nde ve Demirköprü Barajı'nda tutulduğunu, 1 Haziran tarihinden itibaren hem Gediz Nehri'ne, hem de havzadaki sulama kanallarına su bırakılmaya başlanacağını açıkladılar.
Yaşanan kuraklık nedeniyle 1.022.000.000 metreküp su tutma kapasitesi olan Demirköprü Barajı'nda 506 milyon metreküp, 320 milyon metreküp su depolama kapasitesi olan Marmara Gölü'nde 88.7 milyon metreküp su bulunuyor. Demirköprü Barajı'nda bulunan suyun 249.5 milyon metreküpü, Marmara Gölü'ndeki suyun ise 73 milyon metreküplük kısmı sulamada kullanılabilecek.
Edinilen bilgilere göre 386 bin hektarlık sulanabilir arazinin yer aldığı Gediz Havzası'na kuraklığın etkili olmadığı yıllarda Demirköprü Barajı'ndan 650 milyon metreküp sulama suyu veriliyor. Ancak bu yıl alınacak tüm önlemlerle toplam verilebilecek su miktarı 322.5 milyon metreküpte kalacak.

GEDİZ DAHA TEMİZ


Bu arada İzmir, Manisa ve Uşak'ta yerel yönetimlerin çabasıyla Gediz Nehri'ne kirlilik akışı da önemli ölçüde azaldı. Verilen bilgiye göre İzmir Büyükşehir Belediyesi, il genelinde birçok yerleşim yerinde ileri biyolojik atık su arıtma tesisleri kurarak Gediz'de kirlilik akışının önüne geçti. 2008-2017 yılları arasında günlük 937.791 378 metreküp arıtma kapasitesine sahip 18’i Avrupa Birliği standartlarında arıtım yapan ileri biyolojik, 37’si biyolojik, 6’sı doğal atıksu arıtma tesisi olarak 61 arıtma tesisi hizmete girdi. Nif, Küçük Menderes, Gediz nehirleri ile Yarımada kirlilikten kurtuldu.
Manisa Büyükşehir Belediyesi de il sınırları içinde 16 ilçede arıtma tesisi kurarak Gediz'e zehirli atık karışmasına engel oldu. Yetkililer bu yıl arıtma tesislerinde 73 milyon metreküp atık su arıtılmasının hedeflendiğini söylediler. Gediz'deki kirliliğin yüzde 75'i Manisa'daki yaklaşık 400 sanayi kuruluşundan kaynaklanıyordu. Uşak Organize Sanayi Bölgesi'ndeki arıtma tesisi de her gün ortalama 8.500 metreküp sanayi atığını arıtıyor. Kula'daki deri fabrikalarından Gediz'e kirlilik akışı ise hala devam ediyor.