Bergama'da iddiaya göre Koza Altın yetkililerinin örgütlediği grubun çevrecilere saldırdığı olayla ilgili dava 12 yıldır sürüyor. Kriminal ise Akın İpek'e ait fotoğrafları bir türlü çözemiyor.


Haber / Umut KARAKOYUN

Çevre günü nedeniyle 5 Haziran 2005 yılında, şenlik düzenleyen Bergama Çevre Platformu ile Koza Altın madeni görevlileri karşı karşıya gelmiş, İzmir-Çanakkale yolu kavşağından Bergama-Ovacık Altın Madeni yakınlarındaki Çamköy’e doğru yürüyen çevreciler, Koza Altın yetkilileri tarafından örgütlendiği iddia edilen bir grubun taşlı ve yumurtalı saldırısıyla karşılaşmıştı. Çıkan olaylar sonrası taraflar birbirinden şikayetçi oldu. Doğayı korumak isteyen 21 çevreci, yıllardır aşındırdıkları adliye koridorlarında bir kez daha adalet aradı. Bergama 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 30'uncu celsesinde de karar çıkmadı. Davaya bakan hakimin değişmesi nedeniyle yeniden savunma yapan çevreciler, Anayasal haklarını kullandıklarını ancak bu hakkı kullanırken saldırıya uğradıklarını belirttiler. Davada hem çevrecileri savunan hem de sanık konumunda olan Arif Ali Cangı, o gün Çamköy'e gitmek istediklerini ancak yolun, şu an FETÖ soruşturması kapsamında aranan firari isim Akın İpek ile birlikte çalışanlarca kapatıldığı yönünde savunma yaptı. Cangı, duruşmada şunları söyledi: “Orada taşlı, yumurtalı bir saldırı için hazırlık yapıldı ve planladıkları gibi saldırı gerçekleştirildi. Bizim de içinde bulunduğumuz grubun, şiddet yanlısı hiçbir davranışı olmadı. Yargılama sürecinde tarafıma kumpas kurulduğu görülecek” dedi.

POLİS TUTANAĞI DOĞRULADI

Yolu kapatmakla suçlanan ve bu nedenle yargılanan çevreciler için tutulan polis tutanağı da, iddiaları çürüttü. 5 Haziran 2005'te tutulan polis tutanağında şu ifadeler yer aldı: “Çamköy Yolu madenci sanıklar tarafından kapatıldığı, yola giremeyen çevre hareketi üyelerinin 550/08 devlet karayolunun trafik akışını engellemeyecek şekilde yolun kıyısına araçlarını park etmek zorunda kaldıkları, Çamköy Yolu'nun açılmaması üzerine ilçe kaymakamı ile jandarmanın gelmesini beklemeye başladıkları görüldü.” Çevrecilerin avukatları, duruşmada yargılama sürecinin fazlasıyla uzadığını belirterek dosyanın artık karara bağlanmasını talep etti. Avukatlardan Berrin Esin Kaya, bu dosyada uzun süren yargılamanın göz önünde bulundurulmasını isterken, adil yargılama ve hukuk güvenliği ilkelerinin ihlal edildiğini savundu.

KRİMİNAL İPEK'İ ÇÖZEMEDİ

Dava dosyasında Ulusal Kriminal Büro tarafından, geçtiğimiz 25 Ocak'ta hazırlanan bilirkişi ek raporunda, Hamdi Akın İpek'in teşhis edilemediği belirtildi. Çevrecilerin, Akın İpek olduğunu ileri sürdüğü kişi için hazırlanan ek raporda; “Koza şapkalı, bej renkli kıyafetli olan ve adının Hamdi Akın İpek olduğu belirtilen bu kişinin kim olduğuna ilişkin çalışma yapılmak istenmişse de Hamdi Akın İpek'e ait referans fotoğraflar gönderilmediğinden, kişi karşılaştırılması yapılamamakta” ifadelerine yer verildi. Düzenlenen ek raporda ayrıca, madencilerin ellerinde taş ve yumurta olduğu bilgisi de yer alırken şunlar belirtildi: “Fotoğraf karesinden anlaşıldığı üzere Koza şapkalı bu kişinin madenci grubunun önünde bulunduğu, madencilerin ellerinde taş ve yumurta olduğu, bu kişinin madencilerle ayrıca konuştuğu tespit edildi.” Duruşma, 26 Ekim'e ertelendi.