Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nda (AFAD) basın açıklaması yaptı. Oktay, deprem bölgesinde enkazdan kurtarılanların sayısının 8 bini geçtiğini söyledi. Arama- kurtarma çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Oktay, "Buradaki çok yoğun kış şartları özellikle tipinin de yoğun olduğu bölgede yolların kapanması, bir taraftan afetle mücadele ederken diğer taraftan da hava şartlarıyla mücadele etmemizi beraberinde getirdi. Özelikle hava araçlarını kullanamamıştık. Bu sabah itibarıyla da biraz daha rahat kullanmaya başladık" diye konuştu.

'12 BİN 181 ARAMA- KURTARMA PERSONELİ SAHADA'

Şu an tüm illerde 12 bin 181 arama- kurtarma personeli olduğunu; 4 bin 60’ının Kahramanmaraş’ta, 2 bin 456’sının Hatay’da, 1314’ünün Gaziantep’te, 1721'inin Adıyaman’da, 687'sinin Osmaniye’de, 119'unun Adana'da, 562'sinin Diyarbakır'da, 100'ünün Şanlıurfa'da, 41'inin Kilis'te ve 1112'sinin Malatya'da bulunduğunu kaydeden Oktay, "Özellikle Kilis, Şanlıurfa ve Diyarbakır’daki çalışmalarımız başarılı bir şekilde yürütüldü. Bu illerde oldukça iyi durumdayız" dedi.

14 ÜLKEDEN ARAMA- KURTARMA PERSONELİ 

Fuat Oktay, arama- kurtarma faaliyetlerinde iş makinelerinin son derece kritik olduğunu ve 4 bin 191 iş makinesinin fiilen sahada olduğunu belirtti. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, 14 ülkeden 3 bin 294 arama kurtarma personelinin fiilen sahada olduğunu dile getirdi. Oktay, hastanelerdeki hasar boyutunda değişme olmadığını, sahra hastanelerinin kurulumunun hızlı olarak yapıldığını kaydetti.

'YOLLARI AÇIK TUTMAMIZ ÖNEMLİ'

Fuat Oktay, tipiden yolların kapanması nedeniyle hava yoluyla yardımları ulaştırmayı öncelediklerini belirtti. Bazı yolların görevli araç dışındaki araçlara kapatıldığını kaydeden Oktay, "Afet bölgelerinde ulaşım son derece kritik. Bizim bu yolları açık tutmamız son derece önemli. İşi olmayan vatandaşların bu yolları kullanmamaları yönünde özellikle ikaz etmek istiyoruz ve rica ediyoruz. Dolayısıyla bu bölgelerde Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman'da 48 saat itibarıyla görevli araç dışındaki araçların girişini durdurmuş durumdayız. Diğer illerde de ihtiyaç olduğunda bu tedbir genişletilebilir" diye konuştu.

Elektrik verilemeyen bölgelere ilişkin Oktay, "Reyhanlı’ya vermiş olacağız elektriği. Antep'te İslahiye ve Nurdağı verilmiş değil. Malatya’da yine tamamına elektrik kontrollü olarak veriliyor. Osmaniye merkez ve Bahçe ilçesinin tamamına elektrik verilmeye başlanmıştır. Kahramanmaraş merkeze kontrollü, Elbistan’a kısmen verilmeye başlandı. Pazarcık henüz verilmiyor" dedi. 

'FAYDADAN ÇOK ZARAR GÖRÜRÜZ'

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) depremdeki çalışmalarda yeterince devreye giremediğine ilişkin iddialar için Oktay, "Sosyal medya üzerinden afeti yönetmeye kalkarsak faydadan çok zarar görürüz. Silahlı Kuvvetler'imizin personeli fiilen sahada. Silahlı Kuvvetler'imizin hava gücü kullanılmakta ve ihtiyaca binaen de zaten kullanılacaktır. Orada bir sınır söz konusu değildir. Elbistan’da ulaşılamayan yerlere havadan erişimle alakalı biraz daha rahat ulaşıyor olacağız" diye konuştu.

'HER CAN ÖNEMLİ'

Enkaz altında kalan kişi sayısına ilişkin soru üzerine Oktay, "Bizim şu aşamada herhangi bir tahminde bulunmamız ne insani olur ne de afet yönetimi açısından sağlıklı olur. Her bin can son derece önemli. Dolayısıyla kimliğini netleştirdikten sonra açıklayacağımız hususlar bunlar" dedi.
Fuat Oktay, deprem bölgelerinden tahliyeleri organize etmiş durumda olduklarını vurgulayarak, "Valilerimiz bununla ilgili talimatlandırıldı. Vatandaşların gidecekleri yerde her türlü ihtiyaçları hazırlandı. Antalya olsun, Mersin olsun; otellerden bize ayrılan yerler de var. Orada herhangi bir sorun yok" diye konuştu. 

Kaynak: dha