Geçtiğimiz günlerde TÜİK enflasyonu açıkladı. Buna göre yıllık yüzde 17.14 olan tüketici enflasyonunun Mayıs'ta yüzde 16.59 olduğunu duyurdu ve itirazlar yükseldi.

Türkiye'de kurumlara olan güvenin son dönemde azalması ile birlikte TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları da kamuoyu tarafından ciddi şekilde tartışılıyor. Bu tartışmaların sonucu olarak ortaya çıkan Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) hesapladığı enflasyon ile TÜİK rakamları arasında büyük fark oluştu. TÜİK geçen yıl için yıllık enflasyonu yüzde 14.60 olarak açıklarken, ENAG yüzde 36.72 olarak hesapladı.

Sendikaların hesaplamalarına göre yıllık enflasyon yüzde 30’un üzerinde. Gıda enflasyonu ise yüzde 50’yi aşmış durumda. Ücretlerdeki artışların TÜİK rakamlarına göre belirlendiğine işaret eden sendikaların hesaplamalarına göre 5 ayda oluşan enflasyon farkı da yüzde 3.39 değil, yüzde 10’u aşıyor.

***

Metropol Araştırma CEO'su Özer Sencar, TÜİK verilerine ilişkin yaptıkları araştırmanın sonucunu açıkladı. Buna göre, halkın yüzde 94'ü, enflasyonun TÜİK verilerinden daha yüksek olduğunu düşünüyor. Yani TÜİK’e inanların oranı sadece yüzde 6.

ENAG Yöneticisi Profesör Veysel Ulusoy'a göre ise TÜİK'in hesaplama yöntemi, çağın ihtiyaçlarının gerisinde kaldığını belitti: “TÜİK enflasyonu en fazla aylık olarak hesaplıyor ancak dünya artık o kadar dinamik hale geldi ki hem yatırımcılar hem tüketiciler hem de hükümet harcamalarını kontrol eden karar vericilerin muhakkak günlük enflasyonu bilmeleri gerekiyor. Bu yüzden biz enflasyonu günlük, hatta saatlik olarak hesaplıyoruz.”

***

İYİ Parti Mali İşler Başkanı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, eşiyle yaptığı pazar ve market alışverişlerini gerçekleştirerek enflasyonu karşılaştırdı: “TÜİK enflasyonu yüzde 0.89 olarak açıklarken, bu ay çarşı-pazardaki enflasyonu yüzde 2.28. Pazar tezgahlarında yarım satılan karpuz var. Şaşırdım. Esnaf, yurt dışından ve İran’dan geldiği zaman çeyreğin yarısını bile verdiklerini söyledi. Durum bu.”

Tabii resmi ve gerçek enflasyon arasındaki fark arttıkça, halk yoksullaşıyor. Türkiye, tüketim ve yatırım harcamalarının etkisiyle ilk çeyrekte yüzde 7 büyüdü. Ancak ekonomideki büyüme sokağa yansımıyor. Son bir yılda işsizlik ve yoksulluk rekor seviyelere çıktı, vatandaşın cebi giderek küçüldü. Resmi enflasyon memur ve emeklilerin 12 aylık zammını 5 ayda yok etti. Sonuçta çarşıda, pazarda yangın var, gören yok.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.