Yeni Yol Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan tarafından hazırlanan “5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, TBMM gündemine taşındı. Teklif, emekli vatandaşların ekonomik kriz ve enflasyon karşısındaki kayıplarını telafi etmeyi hedefliyor.
İkramiyeler asgari ücret düzeyine çekilecek
Teklifte, yılda iki kez verilen bayram ikramiyelerinin net asgari ücretin altında olamayacağı hükmü yer alıyor. Böylece mevcut uygulamada 3 bin TL olarak ödenen bayram ikramiyeleri, teklifin yasalaşması durumunda yaklaşık 17 bin TL’ye (güncel asgari ücrete göre) çıkarılabilecek.
En düşük emekli maaşı için asgari ücret sınırı öneriliyor
Kanun teklifine göre, en düşük emekli maaşı da net asgari ücret düzeyine çıkarılacak ve her yıl asgari ücretteki artış oranına göre otomatik güncellenecek. Bu düzenlemenin gerekçesi, Anayasa’da tanımlanan sosyal devlet ilkesine dayandırılıyor.
“Emekliler açlık sınırının altında yaşamamalı”
Teklifin gerekçesinde, emekli aylıklarının yıllar içinde satın alma gücünü kaybettiğine dikkat çekiliyor. 2002 yılında ortalama işçi emeklisi maaşının, asgari ücretin %50 üzerinde olduğu hatırlatılırken, 2024 yılında bu oranın %58,8 gerisine düştüğü belirtiliyor.
“Aylıklar ve ikramiyeler, ortalama ücrete göreli olarak her yıl düşmektedir. Bu durum, emeklilerin önemli bir kısmının açlık sınırının altında gelirle yaşam mücadelesi vermesine yol açmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
Sosyal devlet vurgusu
Teklifte, yaşlılık aylıklarının temel amacının gelir kaybı yaşayan sigortalılara geçim güvencesi sağlamak olduğu hatırlatıldı. Devletin, sosyal devlet ilkesi gereği asgari geçim güvenliğini sağlama sorumluluğu bulunduğu vurgulandı.