Haber/ Didar DEMİRCİ

Korona virüsü salgınının etkilerini hissetmeye başladığımız andan itibaren sağlık çalışanlarının yapmış oldukları fedakarlıklara hep birlikte şahit olduk ve toplum olarak çeşitli jestlerle mesleklerine saygı duyduğumuzu gösterdik. Bu durum sağlık alanında çalışan kişilerin farkındalığını artırırken bizler de onların sıkıntılarını daha yakından görme imkânı bulduk. Her platformda sağlık çalışanlarının beklentilerini komuoyu ile paylaşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Ulaşoğlu, en önemli sorunlarının ekonomik adaletsizlik ve emekliliğe yansımayan ek ödemeler olduğunu vurgulayarak, “İş yükü ve angarya işlerin yanı sıra sağlık alanında parçalı biçimde istihdam biçimlerinin bulunması” dedi.

Parçalı istihdam

Ulaşoğlu, Kasım 2019’da CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel’in Sağlık Bakanlığı'nın yanıtlaması istemiyle meclise sunduğu ‘Kaç istihdam biçimi vardır? Bunların kadro sayısı ve özlük hakları nelerdir?’ sorusuna gelen cevabı hatırlattı. Ulaşoğlu, “Bu kadar parçalı istihdam örgütlenmenin önünde engeldir. Bu parçalı duruş her yere yansıyor. Kim kimi örnek alacak tayin, maaş, ek ödeme ücretleri, nöbet ücretleri, mesai saatleri her şey farklı” diye konuştu.

2023’te iki kat artacak

Sağlık Bakanlığı’nın 2023 Stratejik Planı kapsamında açıklanan istihdam verilerine değinen Ulaşoğlu, “Şu an istihdam edilen hekim sayısı 164 bin ve bu sayının 2023’te 258 bin olması hedefleniyor. Aynı şekilde şu an istihdam edilen ebe/ hemşire sayısı 204 bin ve bu durum 2023’te 426 bin olması hedefleniyor. Ülkemizde her 100 bin hastaya 187 hekim ve 301 hemşire düşmektedir. Bakanlığın açıkladığı verilerle sağlık alanındaki istihdam açığını ortaya çıkartmıştır. Pandemi günlerinde de biz bunu iliğimize kadar hissettik. Az personelle iş yürütmeye çalışıyoruz. Bu hem hasta güvenliği hem de çalışan güvenliğini olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

Az kişiyle çok iş olmaz

Hükümetin, az kişiyle çok iş yaparak emeği ucuzlattığını dile getiren Ulaşoğlu, “Bu zor günlerde böyle acı içinde hem çalışanlar hem hastalar çırpınırken alınan personel 32 bin ve bir de Toplum Yararına Program’dan (TYP) aldığı geçici sözleşmeliler var. Okullar kapanınca onları hastanelerde çalıştırdılar ve sözleşmeleri bittiğinde de ‘güle güle’ dediler. TYP’liler basında gündem bile olamadı. Sağlık Bakanı’nın gündeme getirdiği Ek Ödemeyi ağızlarına alamadılar ve birden hiç bilmedikleri bir alanda Kovid-19 kliniklerinde buldular kendilerini. Emek veren insanlar kapıdan çıkarılıp yerine yeni 4/D’li personeller alındığını öğrendik. Madem ihtiyaç var durum ortada kendiniz 2023 stratejinizi açıkladınız en azından işi öğrenmiş, pandemi sürecinde emek vermiş insanları işe alsaydınız!”

Bakanlığın cevabı

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel'in soru önergesine Sağlık Bakanlığı'nın verdiği yanıt şöyle; “657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/A maddesine bağlı çalışan memur 418 bin 207, aynı kanunun 4/B maddesine tabi sözleşmeli personel ile 663 sayılı Sağlık Alanında Bazı Düzenlemeler hakkındaki KHK’nın 45/A maddesine tabi sözleşmeli sağlık personeli sayısı 52 bin 63, 657 Devlet Memurları Kanunu 86’ncı maddeye tabi ebe/ hemşire çalışanı 877, 4857 sayılı İş Kanunu'na tabi sürekli işçi. kadrosunda 159 bin 301 ve geçici işçi kadrosunda 13 olmak üzere toplamda 630 bin 461 personel görev yapmaktadır.”