Orman Genel Müdürlüğü'nde olan ağaçlandırma yetkisinin 23 Ekim 2019’da çıkarılan Özel Ağaçlandırma Yönetmeliği ile özel işletmelere devredildiğini hatırlatan Tarım, Orman Çevre ve Hayvancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım ORKAM- SEN) Merkez Yönetim Kurulu, ağaçlandırma adı altında yüzde 6’yı bulan yapılaşma izni ile orman alanlarını ticarileştirerek ranta dönüştürmenin yolunu açtıklarını iddia etti.

Özel Ağaçlandırma Yönetmeliği ile “Bozuk orman” sayılan arazilerin ıslah edilerek üretim yapılacağını ve aynı zamanda erozyon, heyelan ve sel gibi doğal afetlerin önlenmesi planlandığını ifade eden Kurul, “Maalesef gelinen nokta göstermiştir ki, bozuk ve verimsiz doğal ormanların ortadan kaldırılması orman ekosistemine ciddi zararlar vermekte, sel ve heyelan önlenmediği gibi daha dün başta Bursa ilimizde olduğu gibi ülkenin birçok yerinde sel, heyelan ve büyük felaketlere neden olmaktadır. Yine Kumluca-Kemer ilçesindeki “özel ağaçlandırma” sonrasında yaşanan heyelan ve sel felaketleri bunlardan sadece bazılarıdır” açıklamasını yaptı. Asıl amacın arazi ıslahı olmadığını, ormanları ranta açmanın yeni bir yöntem arayışı olduğunu dile getiren Kurul, “Şimdiye kadar yapılan 21 bin başvuruda yüz bin hektardan fazla alan Antalya, İzmir, Muğla gibi rantsal değer bakımından yüksek olan kıyı illerindendir. Orman vasfını yitiren 2B arazileri talanında olduğu gibi şimdi de “ağaçlandırma” adı altında yüzde 6’yı bulan yapılaşma izni ile orman alanlarını ticarileştirerek ranta dönüştürmenin yolu açılmıştır” ifadelerine yer verdi.

Yangın sezonu açıldı!

Ormanları bekleyen bir diğer tehlikenin de yangın olduğunun ve bu konuda acil önlem alınması gerektiğinin altını çizen Kurul’un yaptığı açıklama şu şekilde: “Bugüne kadar yıl içinde sadece Muğla’da 68 orman yangını çıkmıştır. Mardin, Çanakkale, Aydın, Balıkesir, Adana, Kütahya, Hatay, Antalya ve Aydın'daki ormanların şimdiden yüzlerce hektarı alan küle dönmüştür. Tedbirlerin alınması gerekliliği ortadadır. Öncelikle yangına müdahalede personel sayısı artırılmalı, başta orman yangını tazminatı olmak üzere özlük hakları iyileştirilmelidir. Yangın bölgelerinde tecrübesiz personelin çalışmasına neden olan rotasyon uygulaması sonlandırılmalıdır. Yangını söndürmeden önce, yangının oluşmasını engellemeye yönelik eğitimlere yatırım yapılmalıdır.”

Orman yangınlarının söndürülmesi amacıyla kullanılan uçakları da ele alan Kurul, Türk Hava Kurumu’nun devre dışı bırakılarak, Rusya’dan uçak kiralanma ihalesi yapıldığı iddiasına yer verdi. Kurul, “Yangın söndürmede yeni bir talan ve peşkeş sürecinin başladığının göstergesidir” dedi.