Türk Metal Sendikası ve Metal Sanayicileri İşveren Sendikası (MESS) arasında Türkiye’nin en büyük özel sektör toplu iş sözleşmesi olan Grup Toplu İş Sözleşmesi süreci dün başladı. 2021-2023 dönemi toplu iş sözleşmesi, 179 işverene bağlı 210 iş yerinde çalışan toplam 125 bin Türk Metal üyesi işçiyi kapsıyor. Birleşik Metal İş Sendikası da MESS grup toplu sözleşmesine ilişkin geçtiğimiz gün ücretlerin önce yüzde 9 artırılmasını, saat ücretlerine de 4.60 lira zam yapılmasını istemişti. Süreci değerlendiren Birleşik Metal İş İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek, “İzmir’de iki fabrikamız var bizim şubemize bağlı. Bu iki fabrikada zaten bu çerçevede talepler istenmişti. Dolayısıyla bu süreç iki tane ya da üç tane fabrikanın isteği üzerinden değil, örgütün bütünselliği üzerinden sürece bakılıyor. Konu itibariyle beklentilerimiz teklife yansımış oldu” diye konuştu.

BİRLİKTE MÜCADELE EDİLMELİ

Metal sektöründeki tüm sendikaların birlikte mücadele etmesi gerektiğine dikkat çeken Çeltek, “Ciddi anlamda mücadele edilmesi gerekiyor. Tüm sendikaların içten ve samimi bir şekilde bu teklifin arkasında durması lazım. Bizim çok önem verdiğimiz bir şey var. Vergiyle ilgili bir talebimiz var ki bu tüm işçilerin en büyük sorunlarından biri. Bu hükümet iktidara geldiğinde kademeli bir şekilde vergiyi düşüreceğini söylemişti. Şimdi bizim sendikalı işçiler 3’üncü ayda vergiye yakalanıyor. Kesilen vergi otomatik olarak yüzde 20- 25 gibi rakamlara çıkıyor. Biz bu vergilerin düşürülmesini istiyoruz. TİS süreçlerinde taraflar birbirlerine yeni teklifler verebilirler. Burada önemli olan talebin arkasında durulduğunu göstermek gerekiyor. İşçilerin emekçilerin göz bebekleri farklı olsa da göz yaşları aynıdır. Sendikalar farklı olsa da sorunlar ortak burada da ortak bir mücadele verilmesi gerekiyor. Ortak mücadeleyi ortaya koymamız lazım” diye konuştu.

Çeltek, son olarak pandemi sürecinde dahi çarkların döndüğüne, işçilerin canla başla çalıştığına dikkat çekerek, “İşçiler bütün bu zorlu süreçlerde çarklar dönsün diye ölümü göze alarak çalıştılar. Pandemi döneminde çarkları döndüren işçiler, bunun karşılığını toplu iş sözleşmesinden istiyorlar” ifadelerini kullandı.