Haber/ Didar DEMİRCİ

Kovid-19 salgını nedeniyle ekonominin olumsuz etkilendiğini ve her sektör gibi havacılık sektörünün de bu olumsuzluktan payını aldığını dile getiren Havacılık Çalışanları Sendikası (HAVA SEN) Genel Başkanı Seçim Seçkin Koçak, işten çıkarma yasağının 1 Temmuz’da son bulacağını hatırlatarak, pandemi sürecinde özlük haklarında kayıplar yaşayan havacılık sektörü çalışanlarının işten çıkarma yasağının son bulmasıyla işlerini kaybetmelerinin söz konusu olduğunu ifade etti. Koçak, ayrıca havacılık sektörü çalışanlarının da aşı önceliğinde yer alması gerektiğine dikkat çekti.

'İstihdam garantisi istedik'

Salgının havacılık sektörü açısından ‘tam bir felaket’ olduğunu söyleyen Koçak, dünya çapında sektörde salgın paniği yaşandığını ancak bu panik halinin ülkemizde geç atlattığını dile getirdi. Bu süreçte yabancı ortaklı şirketlerin daha aklı başında önlemler aldığını dile getiren Koçak, “Hemen bir politika açıkladılar. İstihdamı muhafaza edeceklerini söylediler ve açıkladıkları politikalar içerisinde maaşların ne olacağına dair bilgilendirme de vardı. Bu konuda bizim şirketlerimiz geride kaldı. Net bir açıklama yapmadılar. Hükumetin açıkladığı önlem paketleri çerçevesinde hareket ettiler” diye konuştu. İstihdamın korunması noktasında tüm dünyada havayolu şirketlerinin kendi vatandaşına öncelik verdiğini ancak bu durumun bir tek bizim ülkemizde ters işlediğini dile getiren Koçak, “İstihdam garantisi olmayınca şu an için hükumetin istihdamı korumaya yönelik önlemlerine tabisiniz. Yani 1 Temmuz’da işten çıkarma yasağı bittiği zaman ne olacağını hep beraber göreceğiz” dedi. Öte yandan pandemi sürecinde çalışanların kazanmış olduğu haklarını kaybettiklerini belirten Koçak, pandemi nedeniyle ellerinden alınan hakların yeniden kazanılması gerekeceğini, zira şirketlerin bu hakları geri vereceğini düşünmediklerini ifade etti.

Turistle ilk temas

Kovid-19’a yakalanan ve bu nedenle hayatını kaybeden havacılık çalışanları olduğunu ancak bu konuda resmi bir verinin bulunmadığını açıklayan Koçak, aşılama konusunda da konuştu. Koçak, “Her ne kadar uçağın hava filtreleri virüsü önleyebilse de uçaktaki dar alanda yolcuyla yan yana duruyorsunuz. Biz ülkemizde sağlık personellerinden sonra özellikle bu uçuşları yapan personellerin aşılanmasını talep ettik. Bu yazıyı hem bakanlıklara hem de şirketlere gönderdik. Ancak Türkiye’deki havacılığın yapısından dolayı bu işleri takip etme sorumluluğu olan bir birim yok. Bir otelde çalışan vatandaşımız şu an havacılık personelinden önce aşılanıyor. Düşünün o otele gelen turist ülkeye uçakla geliyor. İlk karşılaştığı personel aslında havaalanında çalışan personeller oluyor. En son otele gidiyor. Uçağın içindeki hacmi düşünün! 200 kişi bir tüpün içerisinde kabin memurlarıyla beraber bulunuyorsunuz. Bir de otellerin resepsiyonunda turistle karşı karşıya kalan personeli düşünün. Aslında burada da havacılık çalışanlarının önceliği olmalıydı. Bazı ülkelerin yaptığı gibi” şeklinde konuştu.