Haber / Didar Demirci

İzmir Kemalpaşa’da bulunan ERGSAN Döküm Fabrikası'nda çalışan işçiler, Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye oldukları için patronun baskısıyla karşılaştı. Sendikal faaliyet yürüttükleri için iki işçiyi işten çıkaran patronlar, bu kez de kapının önünde direnen işçilerin yanında kısa bir süreliğine oturduğu için bir işçiyi işten çıkardı. İşten çıkarılan kumlama operatörü Fatih Mehmet Karabulut, Emeğin Sesi’ne konuştu. Fatih Mehmet Karabulut, haksız yere işten çıkarıldığını öne sürdü. Sendikanın işyerinde yetki alma başvurusuyla birlikte işçilere baskıların arttığını söyleyen Karabulut, her şeyin 4 Nisan Pazartesi günü öksürdüğünde ağzından kan gelmesiyle başladığını söyledi. Kanlı öksürüğü nedeniyle hastaneye gitmek için izin istediğini, hastane işlerinin de uzun sürdüğünü aktaran Karabulut, işyerinden izin istediğini ancak izin vermediklerini de kendisine bildirmediklerini söyledi. İşyerindeki sorunların farkında olduğundan ve izin konusunda bir bilgi gelmediğinden hastaneye gidebilmek için rapor aldığını ifade eden Karabulut, raporu işyerine verdikten sonra kapının önünde oturmasının işten kovulmasına neden olduğunu aktardı.

SORGUSUZ SUALSİZ

Patronların kendisini raporluyken işyeri önündeki eyleme katıldığı düşüncesiyle işten çıkardığını söyleyen Karabulut, durumun öyle olmadığının altını çizdi. İş Kanunu’nun 25. maddesinden işten çıkarıldığını söyleyen Karabulut, kapı önünde bekleme gerekçesini ise şu sözlerle anlattı: “Ben sağlık ocağından apar topar rapor almak için gittim. 2 günlük rapor aldım. Raporu işyerine getirdim verdim ve işyerinden çıktım. Kapının önündeki arkadaşlarla 10-15 dakika oturdum. Oturma sebebim de param yok hastaneye gideceğim bir arkadaşımdan para istedim. O da ‘Hesabımda yok. Yanıma gel çıkışta vereyim’ dedi. Ben de kapının önünde bekliyordum. Hiçbir slogan atmadım, bağırmadım… Bunu bahane ederek beni işten çıkardılar.”

Rahatsızlığı meslek hastalığı olabilir

Rahatsızlığıyla ilgili doktorların akciğerlerinde lekelenme tespit ettiğini belirten Karabulut, ilaç tedavisine başladığını söyledi. Öte yandan hastalığının nedeninin yaptığı iş olup olmadığını da tespit etmek için bir takım testler yaptıracağını da belirten Karabulut, “Benim çalıştığım süre boyunca kumlamanın havalandırma motoru 3 kez arızalandı. O arızalanma olaylarının üçünde de bizi çalıştırmaya devam ettiler. Göz gözü görmediği bir ortamda kum tozu içinde çalıştık. Bize verdikleri maskeler de tozu engellemekte yetersiz” diye konuştu.