Haber/ Didar Demirci

İzmir’de yaşayan 34 yaşındaki yüzde 84 oranında engelli olan Mahir Altekin, İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde, “Tunç Soyer Başkanım, sokakta yatıyorum! 1 aydır yıkanmadım. İstirham ederim iş istiyorum. Vicdanına bıraktım” yazılı pankartla bekliyor. Ailesinin kendisine psikolojik ve fiziksel şiddet uyguladığını söyleyen Altekin, çalıştığı bir yerde kaza geçirmesi sonucunda vücudunun çeşitli yerlerine platin takıldığının, engelli olmasının nedeninin o kaza olduğunun altını çizerek, “Ağustos’un 24’ünde ailem beni evden attı. Ben de Karabağlar Sosyal Hizmetlere, Kaymakamlığa, Valiliğe gittim, hepsi beni başından savdı. Sonra Tunç Başkan, beni burada gördü, derdimi dinledi ve bilgilerimi aldı ama daha yanıma gelmedi, bir sonuç alamadım. Semt pazarında esnaflık yaptım, tekstil işçisiyim. 2013 yılında iş kazası geçirerek, engelli oldum. Ailem engelli maaşımı kullandı, sonra ben çalışmak istediğimi söyleyince de beni evden kovdular, kardeşlerim bana şiddet uyguladı” diye konuştu. Pandemi günlerinde sokaklarda kalan Altekin, iş bulup parasını kazanıp tedavi olmak istediğini söyledi.

Devlet tarafından engelli bireyleri desteklemek için ödenen ücret ise engeline göre değişiyor. 2020 yılı yeni engelli maaşları ise şu şekilde: Yüzde 40- 69 arasındaki oranda engeli bulunan kişiler 567 lira, yüzde 70 ve üstü oranında engeli olan kişiler ise 854 lira devlet desteği alıyor.

“Birey olarak kabullenmemizi sağlamıyor”

CHP Buca Meclis Üyesi ve İzmir Anadolu Engelliler Derneği Başkanı Gündüz Koçak, engelli bireylerin iş sorunları olduğunu, istihdam edilmediğini dile getirerek, “Sadece engelli maaşı onun birey olarak kabul edilmesini sağlamıyor. Pandemi döneminde zorlanıyorlar. Yerel yönetimlerin bu konuya el atması gerekiyor. Devletin verdiği maaş da hak temelli değil. Engelli bireyler de insani hakları olan her şeyden faydalanabilmeli! Sadece ayda bir kere gıda vermekle olmaz bu iş, engellileri dilenci konumundan çıkartmamız gerekiyor. Bunun sorumlusu devletin ta kendisidir. İstihdam konusunda da belediyelerde de işe alma var ama yeterli değil. Engellilerin yapabilecekleri işe yerleştirilmesi en önemli çözümüdür. Üretime katılmada çok zorlanıyor. Bundan dolayı da dilenmek zorunda kalanlar var. Bu da doğru bir yöntem değil. Sosyal devletin böyle bir şeye izin vermemesi, engellilerin tüm sosyal haklarını karşılaması lazım” şeklinde konuştu.