Haber/ Didar DEMİRCİ

Korona virüs pandemisi Türkiye’de hız kesmeden yayılımını sürdürüyor. Her gün artan vaka sayılarını alarak günü kapatıyoruz. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın önlemler konusundaki açıklamalarının yanı sıra iş yerlerinde de iş sağlığı güvenliği uzmanları tarafından pandemi kuralları hatırlatılıyor. Son zamanlarda özellikle fabrikalarda vaka artışlarının olduğu konusunda gündemde sıklıkla yer alan haberler, ‘Önlem alınmıyor mu? Ne yapılabilir?’ sorularını aklımıza getirdi. Konuya ilişkin İş Sağlığı Güvenliği Sendikası Genel Başkanı İrfan Sayar, Emeğin Sesi'ne konuştu. İş yerlerinde, fabrikalarda sıklıkla maske, sosyal mesafe ve dezenfektan kullanımı gibi korona virüse karşı alınması gereken önlemleri hatırlattıklarını, bununla ilgili gerekli hatırlatıcı uyarıları yaptıklarını dile getiren Sayar, “Çalışan arkadaşlara önemle şunu vurguluyoruz: Lütfen eve gittiğinizde de pandemi kurallarına uyun! Düğün, nişan, kına ve benzeri organizasyonlarda dikkatli olun, misafir kabul etmeyin, temizliğinize dikkat edin diyoruz” dedi.

Karşılıklı tedbir

Korona virüs konusunda işçinin iş yeri ve dışarıda kendisini koruması gerektiğini dile getiren Sayar, ayrıca çalışma şartları pandemiye uygun olmayan bazı yerleri de örnek göstererek, “Türkiye’deki iş yerlerinin şartları çok kötü. Nükleer santrallerde bile kart basabilmek için uzun kuyruklar oluşuyor. İşçinin işyerinde kaldığı yerlerin şartları çok kötü. Temiz değil! Dezenfektana, kolonyaya ulaşamayan işçiler var. Bu işi sadece işçinin sırtına yıkmak çok kolay. İş verenin de burada yapacağı çok şey var. İş verenin kendisin de risk altında. Bundan dolayı iki taraflı özveriyle bu işin altından kalkmak zorundalar” şeklinde konuştu.

Çarklar tehlike saçmamalı

Çalışmaların devam etmesi gerektiğine dikkat çeken Sayar, “Fabrikalar çalışmak zorunda, siparişleri var, taahhütleri var. Ancak çark dönecek diye de insan hayatını tehlikeye atmanın da bir anlamı yok! İş veren ve işçi pandemi sürecinde birbirine destek olacak. İş kazası olduğunda iş veren sorumludur diyoruz da pandemi olduğunda tamamen iş yerini suçlayamayız. Bu durum karşısında dünya çaresiz” dedi. Sayar, işçilerin ateşlerinin ölçümünün günde 3 kere yapılarak, bakanlık onaylı bir sistemde takibinin yapılmasını da önerdi.