Haber/ Didar DEMİRCİ

Bornova Küçükpark Sevgiyolu Sokağı esnafı pandeminin ağır yükü altında eziliyor. Sokak genelinde sağlı sollu dizili kafelerin çoğu, kademeli normalleşme sürecinde dahi açılamadı. Sokağın en eskilerinden ve kademeli normalleşmede kafesini açabilen 3-5 kişiden biri olan Gürkan Şardağ, dükkan gelirinin tek bir kişinin giderini bile karşılamadığına dikkat çekti. Öte yandan Şardağ, sokağın genel durumuna değinerek yerel ve merkezi yönetime sitem etti. Şardağ, “Geçen yıl Mart ayından bu yana 15 ay gibi bir zaman geçti. Bu süreçte toplamda 6 ay açık kalabildik. Biz 15 -16 aylık maliyetleri sırtımızda taşıyoruz. Böyle bir durumda da bizim beklentimiz, bize birileri destek olsun, bizi birileri bu zor durumdan kurtarsın. Çünkü bu durum bizi aşan çok global bir konu. İnsanların devlete asıl ihtiyaç duyduğu zamanlar bu zamanlar. Ama maalesef yeterli destek göremedik” dedi.

19 yıl 1 yılda sıfırlandı

20 yıldır aynı yerde kiracı olarak kafe işlettiğini söyleyen Şardağ, “Ben burada 20 yıldır istikrarlı bir şekilde çalışıyor ve kiramı ödeyebiliyordum. Çalışanlarımın parasını ödeyebiliyordum. Şimdi ise kiramı ödeyemez durumdayım. Devlet de bu süreçte ‘ben sizi kapatıyorum ama sizden vergileri istemiyorum’ demedi. Yine vergini, BAĞ-KUR’unu yatıracaksın, stopajını ödeyeceksin. Hadi onlarda indirim uyguladı ancak yine de istiyor. Ben ticari faaliyette bulunup artı değer kazanamıyorum, ama buna rağmen devlet benden tüm bunları istiyor” dedi. Ayakta durmaya çalıştıklarının altını çizen Şardağ, “En azından piyasaya olumlu bakıyor, burada açılan yarayı tamir edeceğiz diye düşünüyoruz. Ama destek alamadıkça da moralimiz bozuluyor. Kapanan dükkanların hepsi kıyıda köşede parası olmayan insanlar oldu. Ben de 19 yıllık birikimimi 1 yılda sıfırladım. Şimdi artık taşıma suyla değirmen döndürmeye çalışıyoruz” sözlerini kaydetti.

‘Borç borçla kapatılmaz’

Esnafa sunulan kredi desteğinden yararlanmak istemediğinin altını çizen Şardağ, “Çünkü borç borçla kapatılmaz! Yani ben borçlarımı ödemek için 10 bin lira alacam diyelim ama 13 bin lira ödeyeceğim. 3 bin ekstradan borcum olacak. Borcu borçla kapatırsan daha da dibe gider daha da çok borçlanırsın. O yüzden kredi desteği almak çok mantıklı gelmedi. Birikimlerimden idare etmeye çalışıyorum. En son devlet, hibe desteği vereceğiz diye reklam yaptı, ben burada küçük bir kafeyim ama burasını şirket olarak açtım. Ben şahıs şirketi olarak açsaydım bana hibe verecekti ama Şardağ Gıda diye açtığım için reddetti. Yani reddetmeye bir bahane buldular ve reddettiler. Şirket olmam iş yapmadığım ve zarar ettiğim gerçeğini değiştirmiyor. Burasının bir kafe olduğu gerçeğini de değiştirmiyor. Ben burayı şahıs şirketi olarak açsaymışım 5 bin lira hibe desteği verecekmiş ki 5 bin lira devede kulak zaten. Benim kiram 4 bin 500 lira, kiramı geçin benim 3 aylık BAĞ-KUR’umu karşılamıyor. Ayrıca benim dükkan haricinde geçindirmek durumunda olduğum bir de ailem var” açıklamasını yaptı. Ayrıca kapalı dükkandan belediyenin 700 lira katı atık bedeli aldığını söyleyen Şardağ, “Bize katı atık bedeli olarak su faturasının altında 700 lira geldi. Buna henüz itiraz etmedim ama edeceğim! Ezbere gelen bir fatura. Kapalı dükkanda ne çöp üreteceğim de ben ne katı atık çıkacak da onla ilgili bedel ödeyeceğim. Herkes sırtımıza binmiş” diye konuştu.

‘Müşteri kapıda beklemiyor’

Küçükpark Sevgiyolu Derneği Başkanı Mustafa Üstün, sokakta bulunan 30 küsur dükkandan yalnızca 3-5 tanesinin açık olduğunu ifade ederek, “Battıkları için değil, pandemi kısıtlamaları nedeniyle iş yapamayacakları için açmak istemediler. Çünkü eleman ihtiyacı, mal alımı vesaire bir sürü maliyetli iş gerekiyor. Ayrıca, müşteri kapıda bizim açmamızı beklemiyor. Açtık diyelim boş dükkanın elektrik, su, internet faturasını ödemek de gerekecek. Biz bu maliyetleri karşılayacak ne kadar müşteri bulabileceğiz? Zaten sınırlı kapasite ile açıldık. Bu şartlar bir mekanı kurtarmaz” dedi.