Haber/ Didar DEMİRCİ

Özel sektörde sömürüyü yasal hale getiren eğitim politikalarının, özel öğretim patronlarını kollayan kanunların altında ezildiklerini belirten özel sektör öğretmenleri, bir araya gelerek Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası'nı (Öğretmen Sendikası) kurmuştu. Kurulan sendika hakkında bilgi veren ve öğretmenlerin sorunlarına dikkat çeken Öğretmen Sendikası İzmir Temsilcisi Taner Çalık, amaçlarının bir kurumda yetki almaktan çok öğretmenlerin yanında olup onların haklarını savunmak olduğunu belirtti. Çalık, “Atanmasak da öğretmeniz. Haklarımız için mücadele edeceğiz” diye konuştu.

SORUNLAR ORTAK

Özel sektörde çalışan öğretmenlerin temel sorunlarına dikkat çeken Çalık, “Her yerin kendine ait sorunları olmasına rağmen genel sorunlar çok benzeşiyor. En baştaki sorunumuz belirli süreli sözleşme. Yani sene sonunda işten atılmasan bile sözleşmen bittiği için işten çıkartılmış oluyorsun. Aynı kurumda devam etmek istersen tekrar sözleşme imzalıyorsun. Ancak bu sözleşme imzalanacak mı imzalanmayacak mı bilmiyorsun. Belirsizlik içerisinde bekliyorsun” dedi. Çalık, bir diğer önemli sorunun da sigortasız ya da eksik sigorta ile çalıştırılan öğretmenler olduğunu söyledi. Çalık, “Sigortan 30 gün tam yatıyorsa bile asgari ücrete çalışıyorsun. Eğer asgari ücretten fazlasını alıyorsan bu elden veriliyor. Bunlar aslında yasalara aykırı olmasına rağmen şu anda Türkiye’de özel sektörde çalışan öğretmenlerin yarısından fazlasına uygulanıyor. Ayrıca hiç sigortası yapılmayanlar da var. Çünkü kurslarda tek ders ya da 3 ders üzerinden kurs açabiliyorsun ama tüm dersler veriliyor. Eğer sizin verdiğiniz ders kursla uyuşmuyorsa sizi büro elemanı olarak gösteriyorlar” sözlerini kaydetti.

TALEPLER NET

Çalık, 5 Ekim 2021 günü taban maaş kampanyası başlatacaklarına değinerek, “Biz taban maaşın devlette çalışan öğretmenle aynı olmasını istiyoruz. Zaten böyle bir yasa vardı önceden. Ancak 2007 yılında kaldırıldı. Biz yasanın kurs öğretmenlerini, özel eğitim ve rehabilitasyon öğretmenlerini, özel okul öğretmenlerini kapsayacak şekilde tekrar gündeme gelmesini istiyoruz” dedi. Çalık, diğer taleplerini ise şöyle sıraladı: “Belirli süreli sözleşmenin kaldırılmasını istiyoruz. Çünkü belirli süreli sözleşme nedeniyle hem sene sonu işten atılmış oluyorsunuz hem de kıdem tazminatı hakkınız elinizden alınmış oluyor. İhbar tazminatı gibi diğer özlük haklar da bu belirli süreli sözleşme nedeniyle ortadan kalkmış oluyor. Biz bu nedenle belirsiz süreli sözleşme yapılmasını istiyoruz.”

AYRIMCILIK OLMASIN

Özel sektör öğretmenleri olarak var olma mücadelesi verdiklerini ifade eden Çalık, “Atanamadığımız için, öğretmenlik yapsak bile ailemizin gözünde öğretmen olamıyoruz. Yani aslında bu sistem öğretmenlerin öğretmen olduğunu bile insanlara unutturmuş” dedi. Çalık, ulaşım konusuna da değinerek, “Örneğin devlette çalışan öğretmenlere ulaşım indirimliyken özel sektörde çalışan öğretmenlere değil. Aslında orada bile sanki özel sektörde çalışan öğretmenler öğretmen değilmiş gibi gösteriliyor” sözlerini kaydetti. Sendika olarak öğretmenler için mücadeleye devam edeceklerini dile getiren Çalık, “Yetkili sendika olmak önemli değil, iş yerlerinde de barajı aşmak gibi şeyler var. Biz bunu öncelemiyoruz. Yetkiyi almasak da öğretmenlerimizin haklarını savunmak için mücadele edeceğiz” ifadadelerini kullandı.