
Philip Morris/Sabancı, Torbalı’daki fabrikası Philsa’da üretim tesislerinde ihtiyaç duyulan elektrik enerjisi, buhar ve ısı kaynaklarını kendi bünyesinde üreterek hem enerji hem de karbon salımını azaltacak mini doğalgaz çevrim santrallerinin en gelişmiş tipi olan “Trijenerasyon Sistemi”ni 4.5 milyon dolarlık bir yatırımla gerçekleştirdi.
İzmir Torbalı’daki fabrikada yapılan açılış törenine Torbalı Kaymakamı Kadir Sertel Otçu, Torbalı Belediyesi Başkanı Adnan Yaşar Görmez, Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdülvahap Olgun, İzmir Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Engin Bişar, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Abdullah Borca, ESBAŞ Başkanı Dr. Faruk Güler, ESİAD Başkanı Fadıl Sivri ve ESİAD Yönetim Kurulu Üyelerinin de aralarında bulunduğu iş dünyasından birçok isim katıldı.
YÜZDE 75'i KARŞILIYOR
Açılış töreninde yaptığı konuşmada, trijenerasyon sistemi yatırımının Philsa’nın kaliteli elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak hedefiyle yapıldığını, sistemin aynı zamanda buhar ve ısı kaynağı ürettiğini bildiren İşletmeler Direktörü Dominique Voegeli, “Türkiye’deki ilk trijenerasyon tesislerinden birini kurduğumuz için çok gururluyuz. Trijenerasyon tesisimiz, 6 MW elektrik üretim kapasitesi ile fabrikanın yüzde 75 ihtiyacını karşılamakta olup, geri kalan ihtiyaç, şebekeden karşılanmaya devam etmekte. Bu yeni sistemin avantajı, gazı en efektif şekilde elektriğe çevirmesi ve tütün işleme ve havalandırma safhalarında gerekli olan buharı sağlaması. Tesis tam otomatik sistemlerle çalışıyor ve normal çalışma düzeninde sadece 1 operatör tarafından işletilebiliyor. Trijenerasyon projemiz sayesinde enerjiyi en efektif şekilde dönüştürerek, karbon ayak izimizde yüzde 8’lik bir düşüş elde etmekte bize yardımcı olacağı için çok gururluyuz” dedi.
TOPLAM 1 MİLYAR DOLAR
Philip Morris/Sabancı olarak üretimden satışa kadar her aşamada, çalışanların ve iş ortaklarının dâhil edildiği, uzun dönemli ve büyümeyi destekleyen bir sürdürülebilirlik vizyonunu benimsediklerini kaydeden Dominique Voegeli şunları kaydetti: “Vizyonumuzun temelini; verimli ve çevre etkisi asgari düzeye indirilmiş iş süreçleri oluşturuyor. Ölçülebilir ve uygulanabilir hedefler içeren sürdürülebilirlik çalışmalarımız kapsamında, fabrikamızdaki bir diğer önemli enerji verimliliği projemiz güneş enerjisi panelleri. Şu ana kadar fabrikamıza 800 adet güneş paneli yerleştirildi ve bu paneller ile 290 000 KW saat enerjiyi yıllık olarak üretiyoruz. Bu paneller bina çatılarına, servis bekleme sundurmalarının üstlerine ve ayrıca güneş çiçekleri şeklinde ön bahçemize yerleştirildi. Philip Morris/Sabancı olarak Türkiye’deki toplam yatırım miktarımız, 2017 sonu itibarıyla, 1 milyar doları aşmış bulunuyor. Yatırımlarımıza devam ederken, sürdürülebilirlik her zaman odağımızda olacak” şeklinde konuştu.