Haber/Murat ERVİN
İzmir'de dizel yakıt 28 TL, benzin ise 26.36 TL'ye ulaşırken Likit Petrol Gazı olarak bilinen LPG ise 11.85 TL'den satılıyor. Bir litre benzin fiyatına 2.3 litre doğalgaz alınıyor olması nedeniyle ikinci eli bile bir kaç milyon liradan başlayan araçlara LPG taktırılıp internetten LPG'li olarak satışa çıktı. Artan akaryakıt fiyatları sadece orta ve dar gelirliyi değil üst gelir grubunu da zorluyor. Sıfırı 5-6 milyon liralardan başlayan Porsche, Maserati, Hummer, BMW, Mercedes, Jaguar, Lincoln gibi araçları kullanan üst gelir gelir grubu bile son 1 yılda 3 kat artan akaryakıt fiyatlarına dayanamayarak önce milyonlarca lira verdiği aracına LPG (otogaz) taktırdı. LPG'nin fiyatının da artması ve yüksek motor gücüne sahip bu araçların daha fazla yakıt sarfiyatına neden olmasında dolayı sahipleri, araçlarını internetten satılığa çıkardı.



7 MİLYON TL'YE BİLE
İnternette sıfır olarak 33 milyon liraya Ferrari satılırken aracın LPG'li olduğu da belirtiliyor. İkinci elde ise 15 bin kilometredeki Porsche Panamera LPG'li araç 7 milyon 650 bin TL'ye, 2021 model LPG'li Maserati ise 3 milyon 665 bin TL'yi satışta. BMW 7 serisi ve 112 bin kilometredeki araç 3 milyon 900 bin liraya, Mercedes S550 L, 2 milyon 450 bin liradan satışa çıkarıldı. Bunun yanı sıra BMW 6 serisi 650 CI modeli için de 1 milyon 750 bin lira isteniyor. Sadevce arabalar değil motorlar da artık LPG taktırmaya başladı. LPG dönüşüm sistemi uzmanları ise dizel araçlara da bu sistemin monte edilebilmesi üzerine çalışıyor.

'2 KAT ARTTI'
Otogaz dönüşüm sektörü ise artan akaryakıt masrafları nedeniyle artık lüks araçların bile LPG taktırmaya başladığı söyledi. Milyonluk araçları tüp taktırırken görmeyi ilk başlarda yadırgadıklarını fakat daha sonra sıradanlaştığı aktaran firma temsilcileri, “Ülkemizdeki benzinli araçların en az yarısı LPG'li. Benzin ve dizele gelen zamlar LPG'ye olan talepleri oldukça arttırdı. Geçtiğimiz yıla oranla 2 katlık bir iş artışı olduğunu söyleyebiliriz” dedi. Benzin ile LPG arasındaki makasının neredeyse yüzde 60'ı bulduğu, ayda 1000 TL'lik benzin yerine 400 TL'lik LPG ile aynı işin görülebileceği böylece 600 TL'nin vatandaşın cebinde kalacağı kaydedildi.