Haber / Murat ERVİN

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı döneminde AKP'li Binali Yıldırım'ın 35 projesinden biri olan Özdere Yat Limanı'nda nihai ÇED raporu tamamlandı. Önceki planlara gelen itirazlar üzerine revize edilen planlarda 16 bin 550 metrekaresi saha gerisinde olmak üzere toplam 1 milyon 185 bin 387 ton dolgu yapılacağı belirtildi. Yat Limanı proje alanının 163 bin 971 metrekare olduğu, inşaat aşamasında 30, işletme aşamasında ise 120 personelin çalışacak belirtiler raporda, limanın 4 çıpa kategorisinde yer alacağı açıklandı.

DÖVİZİN 4'TE 1'İ YATTAN

İzmir'deki mevcut 3 yat limanının 377 yata hizmet verdiğinin vurgulandığı raporda, Özdere Yat Limanı'nın ek 255 kapasiteyle bu sayıyı 632'ye çıkaracağı ifade edildi. Ülkemizin dış ticaret açığının yüzde 42'sini karşılayan, ihracatın yüzde 27'si kadar döviz kazandıran, 750 bini doğrudan olmak üzere 2 milyon 500 bin kişiye iş istihdamı sağlayan turizm sektöründe yat turizminin son derece önemli bir yer tuttuğunun anlatıldığı raporda, “Türk turizm sektörünün 10 milyar dolarlık  kazancının 2.5 milyar doları yat turizminden sağlanmaktadır. Ülkemize yat kiralamaya gelen bir yatçının ortalama kalış süresi 11 gün, günlük ortalama harcaması 51 dolar olup, bir yatın getirdiği döviz 30 turistin harcamalarının toplamına eşittir” denildi.

6 LİMAN SIRADA

İzmir'in Ege Bölgesi'nin en önemli turizm, fuar, kültür ve liman kenti olmasına rağmen yat turizmi için yeterli yat limanlarına sahip olmadığının vurgulandığı raporda, “Bu nedenle kent çok büyük ekonomik kayba uğramakta. Bu açığı kapatmak amacı ile Çeşme ve Sığacık'ta inşaatı devam eden 2 yat limanı, ayrıca Yüksek Planlama Kurulu'ndan kararı alınan 4 adet yat limanı bulunmaktadır. Böylece mevcut 150 yat bağlama kapasitesine 2 bin 585 adet yat bağlama kapasitesi ilave edilerek toplam kapasite 2 bin 735 olacaktır. Böylece yüzde 4 olan bağlama kapasitesi yüzde 41'e yükselecek” ifadelerine yer verildi.

RESTORANDAN MASAJA

Projede yer alacak yapılara ilgili bilgilerin de sunulduğu raporda şunlara dikkat çekildi: “Özdere Yat Limanı 870 metrelik ana dalgakıran, 50 metrelik tali dalgakıran, derinlikleri 4 metreye kadar ulaşan 7 rıhtım, yüzer iskeleler, travel lift havuzu ve bağlantı yolundan oluşmakta. Geri sahadaki ünitelerde kafe, bar, lokanta, sosyal tesis, tuvalet, bulaşıkhane, çamaşırhane, duş, bakım onarım hizmet alanı, yatçı eşya depoları, otopark, tenis kortu, sauna, masaj, yüzme havuzu ve fitness salonu, yat kulübü, satış üniteleri, palamar ofisi ve akaryakıt istasyonu bulunmakta. Ayrıca bir otel yapılması planlanmamakta. Yat limanına boyları 6.5 ile 26 metre arasında değişen toplamda 255 adet yat yanaşabilecek. Projenin toplam maliyeti ise 60 milyon lira olacak.”

25 EKİM SON GÜN

Projenin ekonomik ömrünün 50 yıl olarak hesaplandığı fakat yapılacak bakım-onarımlarla bu sürenin uzatılabileceğinin kaydedildiği raporda, vatandaşların da görüş ve önerilerinin alınacağının altı çizildi. Yat limanıyla ilgili görüş ve önerilerini sunmak isteyenlerin 25 Ekim'e kadar Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü'nde başvurmaları önerildi.