Fiyatlardaki artış nedeniyle, Türkiye'nin Suriye'de operasyon yaptığı bölgeden ürün getirmesine patates satarak geçimini sağlayan esnaf tepki gösterdi. Pazar esnafı, "İthalat tüketiciyi sevindirir, üreticiyi mağdur eder" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, seçim öncesinde 7-8 liraya kadar çıkan patates fiyatlarını Suriye'den ithalat yaparak düşürme önlemi aldı. Ödemiş'teki tarlasında ürettiği patatesleri İzmir'deki semt pazarına getiren İbrahim Gören, ürünlerini büyüklüğüne göre kilosu 2.5-3 liradan satıyor. Seçimden önce de 4 liradan satış yaptığını dile getiren Gören, "Bizim pazarlarda patatesin fiyatı hiç 7-8 liraya çıkmadı. İstanbul'da, sahil kesimlerinde yada manavlarda patatesin fiyatı yüksekti. Pazarda 4 liradan yukarı satmadık" dedi. İki yıldır zarar ettiği için ekim yapmadığını söyleyen Gören, patatesin maliyetinin tarlada 80 kuruş olduğu dönemde 50 kuruştan satarak zarar ettiklerini belirtti. Para kazanamayınca üretimin düştüğünü dile getiren Gören, "Hastalık da olunca verim iyiden iyiye azaldı. Tüketimi karşılayacak ürün olmayınca fiyatı yükseldi. Suriye'den patates getirilmesi burdaki üreticiyi bitirir. Tüketiciyi sevindirir, üreticiyi mağdur eder. Biz de isteriz iri patatesimizi bile 2 liradan satalım. Ama maliyetin altında satarsak üretim düşer. Geçen hafta fiyat daha yüksek olduğu halde satışlar fena değildi. Bu hafta ise İzmir'de millet yazlıklara gittiği için pazarda insan yok. Satışlar ister istemez düşüyor" diye konuştu.

İbrahim Gören, seçimden önce 7 lira olan kuru soğanı ise şimdi 3 ila 5 lira arasında sattığını ifade etti. Zarar eden patates üreticilerinin bunalıma girdiğini belirten pazarcı esnafı Kazım Durmuş da, "Ödemiş'te intihar eden üretici duydum. Ben halden alıp satıyorum. Suriye'den ithal edince olan üreticiye olur, yine sıkıntılar yaşanabilir. Savaş olan memleketten medet umuyorlar" dedi.