Yaz gelecek sebze, meyve fiyatları düşecek diye umutlanmıştık. Nerede! Fiyatlar yine el yakıyor. Bir başka bahara kaldı umutlar.

Semt pazarlarında maydanoz, kıvırcık gibi salata yeşillikleri ve pazı, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerin fiyatları arttı. Patatesin kilogramı ortalama 11 liraya çıkarken, kuru soğanın ortalama fiyatı da yüzde 18 artışla 10 liraya yükseldi. Börülce, bezelye, barbunya, fasulye fiyatları gerilerken, yaz sebzelerinden domates, biber, havuç zamlandı. Ortalama sebze kilogram fiyatı 14.17 lira, ortalama meyve kilogram fiyatı ise 16.95 lira oldu.

***

Türk-İş'in 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı' araştırmasına göre 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı, bilinen adıyla açlık sınırı 6 bin 840 TL’ye yükseldi. Enflasyonda Merkez Bankası yine yanıldı. Enflasyon yüzde 42.8 değil, yüzde 60.4 oldu.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Merkez Bankası’ndan Ya Tutarsa Enflasyon Raporu adlı videoda; “Ağızlarıyla kuş tutsalar enflasyonu asla aşağıya düşüremezler artık, bitti. Onu biz düşüreceğiz. Enflasyon planlı, programlı bir ekonomi modeli ile düşer. Akılla düşer, bilimle düşer. Enflasyon gerçek bir demokrasi ile düşer” dedi.

Gelecek Partisi Ekonomi Poltikaları Başkanı Kerim Rota da 'Son 10 gün çıkarıldığında son bir ayda en az değer kaybeden para birimi Türk Lirası' diyen TCMB Başkanı Kavcıoğlu’na şöyle yanıt verdi: “Son 4 yıl ve 100 günü çıkardığımızda dolar 3.65 TL'ye, hayatımızdan Berat Albayrak, Nureddin Nebati ve seni çıkardığımızda enflasyon da yüzde 10.23'e düşüyor.”

***

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyondaki artışı küresel gelişmelere bağlarken, bu yılki yüzde 42.8 olan yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 60.4'e revize ettiklerini açıkladı. Ancak bu hedefin gerçekleşmesi için yılın son 6 ayında kümülatif enflasyonun yüzde 18.71 olarak gerçekleşmesi gerekiyor.

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, güçlü, öngörülebilir bir para politikasının orta ve uzun vadede sanayimize, reel sektörümüze katkı verecek en temel çıpaların başında geldiğini özellikle vurgulamak istediklerini söyledi.

Özetle hepimiz açız, hepimiz yoksuluz.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.