CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Türkiye tarımının içinde bulunduğu kriz tablosunu çarpıcı verilerle ortaya koydu. Gıda enflasyonunda OECD ülkeleri arasında birinci sırada yer alan Türkiye'nin, dünya genelinde de Haiti ve Arjantin gibi ülkelerin ardından beşinci sıraya yükseldiğine dikkat çeken Gürer, “Çiftçi borç batağında, halk ise sağlıklı gıdaya ulaşamıyor” dedi.

“Gıda Enflasyonunda OECD Zirvesindeyiz”

Şubat 2025 itibarıyla Türkiye’nin gıda enflasyonunun yüzde 35,1'e yükseldiğini vurgulayan Gürer, “OECD ülkelerinde bu oran ortalama yüzde 4,4. Biz bu oranı yaklaşık sekiz kat aşmış durumdayız. OECD ülkeleri içinde bizden başka çift haneli gıda enflasyonu olan ülke yok” dedi. Türkiye’nin dünya genelinde de Arjantin, İran, Malavi ve Haiti'nin ardından beşinci sırada olduğunu ifade etti.

SON DAKİKA | Özgür Özel'e yumruklu saldırı! SON DAKİKA | Özgür Özel'e yumruklu saldırı!

“Tarımda İstihdam Çöküyor”

Gürer, AKP iktidara geldiğinde tarımın toplam istihdam içindeki payının yüzde 35 olduğunu, bu oranın bugün yüzde 14,8’e gerilediğini belirtti. Bu düşüşün kırsal göçü tetiklediğini, köylerin boşaldığını ve tarımda ciddi bir insan kaynağı sorunu yaşandığını vurguladı.

“Çiftçinin Borcu 20 Yılda 187 Kat Arttı”

Çiftçilerin yaşadığı ekonomik darboğazı gözler önüne seren Gürer, 2005 yılında 5 milyar TL civarında olan toplam çiftçi borcunun, 2025 yılı itibarıyla 935 milyar TL’ye yükseldiğini belirtti. “Borç 187 kat artarken, verilen destek yalnızca 33 kat arttı” diyen Gürer, bu dengesizliğin çiftçiyi iflasa sürüklediğini söyledi.

“Destekler Gecikiyor, Enflasyon Altında Eriyor”

Tarım Kanunu’na göre çiftçiye her yıl milli gelirin yüzde 1’i kadar destek verilmesi gerektiğini hatırlatan Gürer, 2025’te bu oranın 615 milyar TL olması gerekirken sadece 135 milyar TL destek verildiğini ifade etti. Ayrıca, destek ödemelerinin hasattan aylar sonra yapıldığını ve enflasyon karşısında değer kaybettiğini söyledi.

“Tarımda Kamucu Politikalara Geçilmezse Gıda Güvenliği Tehlikede”

İklim krizi, kuraklık, düzensiz hava olayları ve artan maliyetler nedeniyle üretimin sürdürülebilirliğinin risk altında olduğunu vurgulayan Gürer, tarım politikalarının yeniden yapılandırılması gerektiğini belirtti. Gürer, “Planlı tarım, ürün alım garantisi, taban fiyat, kamucu piyasa düzenlemeleri ve kooperatifçilik anlayışı olmadan bu kriz çözülemez” dedi.

“Kriz Derinleşiyor, Çözüm Şart”

Tarımda yaşanan yapısal sorunların çözülmemesi halinde sadece üreticinin değil, tüm halkın etkileneceğini ifade eden Gürer, “Eğer gereken adımlar bir an önce atılmazsa, gıda krizi daha da derinleşecek. Türkiye’nin ekonomik ve toplumsal geleceği için tarımı yeniden ayağa kaldırmalıyız” çağrısında bulundu.

Kaynak: BÜLTEN