Gazetecilik iyi bir meslektir, hürriyet içinde

çalışabilmek şartıyla-Zekeriya SERTEL

CNN Türk televizyonu, özgür ve bağımsız haber kanalı olmak yerine tıpkı A Haber gibi iktidarın borazanı bir propaganda aygıtı olmayı tercih etmiştir. CNN Türk kanalı halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını ayaklar altına alarak, halkının değil, iktidarın menfaatleri doğrultusunda yayınlar gerçekleştirmektedir. Gerçeklerin üstünü örterek, AK Parti söylemleri doğrultusunda adeta bir reklam ajansı gibi çalışan televizyon kanalı, yerel yönetim seçimlerinden bu yana CHP karşısında konumlanmasına devam etmektedir. Yerel seçimlerden bu yana tahammül edilemez noktaya ulaşan bu gerekçeler doğrultusunda değerlendirmeler yapan CHP MYK, toplantısında partimize ve partililerimize tuzak kurma, kötü gösterme ve gerçekleri çarpıtma gayretleri nedeniyle CHP’lilerin CNN Türk’teki yayınlara katılmaması kararını almıştır. CHP'li hiç kimse yöneticisinden, üyesine hiçbir partilimiz CNN Türk kanalına çıkmayacak, yayınlarına katılmayacak ve tuzaklarını boşa çıkaracaktır. Bu kanalın zararlarından korunmak için yurttaşlarımızca CNN Türk yayınlarını izlememelerini çocuklarına tavsiye ediyoruz.”

***

CHP, “Penguenci kanal” olarak ünlenen, sansürcü zihniyetli, iktidar övmeci CNN Türk’ü bu açıklamayla boykot etti. Kamuoyunun bilgilenme hakkına hizmetten çok iktidarın reklam ajansı gibi yayın yapan. Objektif gazetecilikten yayıncılıktan, evrensel ilkelerinden çok uzak CNN Türk’ü!.. Dün de CHP Lideri Kılıçdaroğlu, kanalın “partilerinin zor durumda bırakılması için özel bir yayın politikası izlediğini” öne sürdü ve ekledi: “CNN Türk de A Haber gibi olmaya başladı.”

Bu boykot bir itirazdır, bizim de katıldığımız!

Medya dünyasında tarihsel de bir hadisedir!..

***

Günümüzde “çoklu tek sesli” bir medya oluşmuştur. Basının hareket alanı kısıtlanmıştır. Türk medyası gerçekten hiçbir dönemde bu kadar kuşatma altında olmamıştır. 180 ülke arasında 157'nci sıradadır “ifade ve basın özgürlüğü sıralamasında” Türkiye! Gazetecilik, yayıncılık bilinçli baskı sindirme korkutmayla eleştirel yapısından fersah fersah uzaklaştırılmıştır. İktidara sempatik, rahatsız etmeyen gazetecilik isteniyor. Tek sütun haber, bir karikatür, bir tweet dahi suçtur!

Muhalif gazete(ciy)seniz bedel ödersiniz, ödetirler. Gözaltı, mahkeme, davalar, zindanla İletişim Uzmanı Prof. Haluk Şahin’in benzetimiyle “Türkiye’de gazetecilik ruhunu teslim etmiştir. Kime mi? Siyasal iktidara, onun boyunduruğu altındaki ekonomik iktidara!.. Dolayısıyla; basın özgürlüğünün, objektif yayıncılığın temelini çökertenler! Gazeteciliğin; körü körüne inanca karşı aklı doğruyu savunan meslek olduğunu unutanlar!

Her akşam ucuzluk kokan “tartışma” programlarında “kadrolu konuklarını” tokuşturtanlar!Ana Muhalefet Partisi’nin “boykot”una kadar uzanan bir medya faciasına imza atmıştır.

***

Gerçekleri öğrenme, bilme özgürlüğünüzü sahiplenin! Basın özgürlüğünü her platformda savunun! Objektif gazeteciliği yayıncılığı benimseyen/savunan -sayıları çok az da olsa- gazete, gazetecileri, TV’leri yalnız bırakmayın!

“Palto değil kafa tutan” gazetecilerin yanında olun! “Yok” diyorsanız, o zaman algı yaratma ustası “penguenci kanal” izleyin, ilk bilen siz olun (!)