TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı. Gündemde, Gezi davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan ve AYM’nin iki kez hak ihlali kararına rağmen tahliye edilmeyen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi vardı. Yargıtay 3. Dairesi’nin verdiği karar, Bozdağ tarafından Genel Kurul’a okutuldu. Böylece, Atalay’ın vekilliği resmen sona erdi.

Meclis’te gerginlik

Kararın okunması sırasında, muhalefet partilerinden büyük tepki geldi. CHP, HDP, TİP ve DEM Parti milletvekilleri, başkanlık divanını işgal ederek, Bozdağ’ı protesto etti. Milletvekilleri, ‘Can Atalay’a özgürlük’ yazılı dövizler taşıdı. Bozdağ, ıslıklar ve sloganlar eşliğinde kararı okumaya devam etti. Bir milletvekili, Bozdağ’a anayasa kitapçığı fırlattı. Kararın okunmasının ardından, oturuma ara verildi.

CHP’den kapalı oturum talebi

Kararın okunmasından önce, CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, önerge aleyhinde konuştu. Günaydın, “Bir devlet krizi konuşuyoruz. Numan Kurtulmuş bu kararı okutmadı çünkü Meclis’in onurunun korunması gerektiğini biliyor. Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Enis Berberoğlu’nun da vekillikleri düşürüldü ancak iade edildi. Çoğunluğunuz bu kararın okutulmasına yetebilir ama haklı olduğunuz anlamına gelmez. Numan Kurtulmuş adına da üzüldüğümü ifade etmeliyim” dedi.

CHP, kararın okunmasını geciktirmek için kapalı oturum talebinde bulundu. CHP’nin kapalı oturum dilekçesinde, “Konu yalnızca bir milletvekilinin seçme ve seçilme hakkının ihlal edilmesi değil, anayasal düzenin işlemez hale getirilmesidir. Demokratik rejimi tehdit eden bu gelişme üzerine kapalı oturum talep ediyoruz” denildi. CHP’nin talebi, Genel Kurul’da oylandı ve kabul edildi.

TİP ve DEM Parti’den sert eleştiri

TİP Genel Başkanı Erkan Baş ise, kararı okuyan Bozdağ’a sert tepki gösterdi. Baş, “Anayasayı ayaklar altına alan bir darbe girişiminin tamamlanmasını istiyoruz. Anayasayı tanımadığını belirten bir Yargıtay kararının Meclis divanında okutulmasını tartışıyoruz. Bu karar tutanaklara girdiği an Meclis Başkanlığı, bakanlıklar, cumhurbaşkanı her şey sorgulanır. Can Atalay milletvekili ise neden hapiste? Değilse neyi düşürüyorsunuz? Can Atalay benim mücadele arkadaşım. Gezi’de de beraberdik. Yaptığı her şeyden onur duyduğunu söyledi. Kurtulmuş okutmadı, Celal Adan, Srrı Süreyya okutmadı. Bekir Bozdağ okutuyor. Ona yakışıyor çünkü. Bunu ancak Bekir Bozdağ’a yaptırırsın” diye konuştu.

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit de, kararın okutulmasını hukuka aykırı buldu. Koçyiğit, “Burada halk iradesine darbe yapılıyor. Bu karar, Anayasa Mahkemesi’nin iki kez hak ihlali kararını yok sayıyor. Bu karar, 100 bin Hataylının oyunu yok sayıyor. Bu karar, Meclis’in iradesini yok sayıyor. Bu karar, demokrasinin sonunu getiriyor” dedi.

Can Atalay kimdir, neden tutuklu?

Can Atalay, Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) Hatay milletvekili ve avukat. 2013 yılında Gezi Parkı eylemlerine katıldığı ve yönlendirdiği iddiasıyla “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” suçundan yargılandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Atalay’ı 18 yıl hapis cezasına çarptırdı ve tutukladı.

Atalay, 14 Mayıs 2023’te yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde TİP’ten Hatay milletvekili seçildi. Ancak avukatlarının “milletvekili seçilmesi nedeniyle yargılamanın durması ve tahliye edilmesi” talebi Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından reddedildi. Atalay, TBMM’de yemin edemedi ve milletvekilliği görevini yerine getiremedi.

Atalay’ın avukatları, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. AYM, Atalay’ın “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma” hakkı ile “kişi hürriyeti ve güvenliği” hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Ayrıca Atalay’a 50 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Ancak Yargıtay 3. Ceza Dairesi, AYM’nin kararını tanımadı ve Atalay’ın cezasını onadı.

Can Atalay’ın vekilliği nasıl düşürüldü?

Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi için AK Parti ve MHP harekete geçti. AK Parti TBMM Grup Başkan Vekili Leyla Şahin Usta, bugün ya da en geç bu hafta içinde Yargıtay kararının okunarak Atalay’ın milletvekilliğinin düşürüleceğini söyledi. MHP İstanbul Milletvekili ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Fethi Yıldız da, Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi gerektiğini savundu.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı. Gündemde, Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi vardı. Bozdağ, Yargıtay 3. Dairesi’nin kararını Genel Kurul’a okudu. Böylece, Atalay’ın vekilliği resmen sona erdi.

Meclis’te neler yaşandı?

Kararın okunması sırasında, muhalefet partilerinden büyük tepki geldi. CHP, HDP, TİP ve DEM Parti milletvekilleri, başkanlık divanını işgal ederek, Bozdağ’ı protesto etti. Milletvekilleri, ‘Can Atalay’a özgürlük’ yazılı dövizler taşıdı. Bozdağ, ıslıklar ve sloganlar eşliğinde kararı okumaya devam etti. Bir milletvekili, Bozdağ’a anayasa kitapçığı fırlattı. Kararın okunmasının ardından, oturuma ara verildi.

CHP, kararın okunmasını engellemek için kapalı oturum talep etti. CHP’nin kapalı oturum dilekçesinde, “Konu yalnızca bir milletvekilinin seçme ve seçilme hakkının ihlal edilmesi değil, anayasal düzenin işlemez hale getirilmesidir. Demokratik rejimi tehdit eden bu gelişme üzerine kapalı oturum talep ediyoruz” denildi. CHP’nin talebi, Genel Kurul’da oylandı ve kabul edildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ