Ah! Bu “gönül şarkıları” yok mu? Beni, benden alıp hep uzaklara alıp götürür…

Sevgili okurlarım, bu sütunumda sizlerle kurduğum “gönül köprüsünden” geçip birlikte nerelere gitmedik mi? Tam 30 gündür sizlerden aldığım “izin” ile kalbimin beni götürdüğü yerlere gittim, gördüm ve döndüm… Tabii ki, “kırık kalpler durağında” dost bildiklerime kalbimi açıp, onların şefkatli ellerinde gerekli tamiri (!) yaptırmayı da ihmal etmedim!

İzninizi alarak geçirdiğim bu süreçte “dost ve dost bildiklerim”in listesinde yeni düzenlemelere giderek kalbimde yük olarak taşıdığım bazı isimleri de “auta” attım! Değerli okurlarım, sizlerden aldığım izinde bir “zaman aşımı” var mı? Oldu ise af ola!

***

Hafta başında, gerçek aile ve meslek dostum gazeteci-yazar Öcal Uluç abimin yeni yaşını Urla’ da ailece kutlamayı da ihmal etmedim. O da, “Okuyucularını bekletme; in artık sahaya” dedi… Abi sözünü dinleyip; Ege’nin bereketli kıyılarından Aliağa ilçesine doğru yol alırken, Çaltıdere’de iş makinelerinin çalışması dikkatimi çekti. Yani “şeytanın gör dediği” cinsten bu durum üzerine direksiyonu Bergama’ya çevirip bölge sorunlarına hakim olan gazeteci ve Bakırçay Gazetesi sahibi Rıdvan Karapehlivan’ın kapısını tıkladım! Rıdvan kardeşim anlattıklarımı dinleyip, “Ha! O, firavun yatırımı yat tersanesi” demez mi? Bir tepe büyüklüğüne gelmiş bu toprak yığınının, Çaltıdere’de bulunan Ahmetli Koyu’na taşındığını hatırlattı…

NEDEN FİRAVUN YATIRIMI?

Hoş! O bölgede de 2001‘den bu yana yaptığım incelemelerde, “Çaltıdere’ de bir yat limanı, yat tersanesi” konusu var; bunu defalarca yazmıştım. Rıdvan’ın da belirttiği gibi “Nedense tersane planlamaya konulduktan sonra, ecri misil bedelleri hızla yükseltildi” ve de oraya hiçbir yatırımcı gelmiyor! Üstelik buraya yapılacak ve de 2 yıl sürecek inşaat için tüm izinler de alınmış durumda! Takdir edersiniz ki, “firavun yatırımı” sözü dikkatimi çekti. Dolayısı ile sizlerle yaptığım, içinde DÜN, BUGÜN ve YARIN bulunan haftalık sohbetimi adeta “Aaaaa !” diyeceğiniz bu konuyu da eklemeden geçemedim…

Evet, bu işin mazisi 2001 yılına dayansa da asıl çalışmalar 2010 yılında, daha doğrusu tartışmalar o yıl başlamış. Rıdvan’ın hatırlattığı gibi dönemin Aliağa Ticaret Odası Meclis Başkanı Rahmetli Ender Özer, bu yatırıma bir türlü başlanamaması ve ölçeğinden büyük tutulduğu için “firavun yatırımı” diye adlandırmıştı. Aliağa Ticaret Odası’nın meclis toplantısında, Çaltılıdere’ de kurulması düşünülen tekne yat imalat projesi, o yıllarda tartışılmış. Meclis üyeleri, projenin ekonomik gerçeklere uygun olmayacak şekilde büyük tutulduğunu ifade etmişler. Oda meclisinde, Çaltılıdere’de yapılması düşünülen Tekne Yat İmalat Bölgesi’nin bu haliyle gerçekleştirilmesinin imkânsız olduğu, projenin; sektörün gerçekleri ve ekonominin genel gereklilikleri dikkate alınarak uygulanabilir bir ölçeğe indirilmesi gerektiği görüşü dile getirilmiş… Rıdvan kardeşimin konuya ilişkin görüşleri de önemli. İşte bir kaç satırbaşı:

  • Oda meclis üyeleri, tekne yat imalatı için çok büyük bir bölgenin ayrılmasına tepki gösterirlerken o zaman Meclis başkan vekili şimdi yönetim kurulu başkanı olan Ömer Ertürk: “Bu kadar büyük bir bölgenin sadece tekne yat imalatçılarına ayrılması doğru olmadığı gibi, yere talip olan kooperatifin de boş arsa kira bedelini dahi ödeyecek gücü olmadığını görüyoruz. Gerçekçi bir proje değil, revize edilmesi lazım. Bu haliyle bu projenin yapılması çok güç. Bölgenin ve ülkenin kaynaklarının rantabl olmayan projelere aktarılması doğru değil” demiş…

  • Bu yatırım artık start aldı. Şu an Aliağa Ticaret Odası'nın görüşünü bilmiyorum. Ama sessiz kalsa da Aliağa Belediyesi'nin bu yatırıma karşı olduğunu biliyorum. Aliağa belediyesi buraya bir hastane yapıp Ege Üniversitesi’nin yeni yerleşke alanı yaparak buraya 20 bin öğrenciyi İzmir’den getirmek istiyor. Dolayısıyla Aliağa Belediyesi'nin projeleri ile bu yatırım çelişiyor.

  • Çaltılıdere'de görüştüğümüz Muhtar Şenol Yoldaş köy sakinlerinin de bu projeyi kesinlikle istemediğini söyledi. Bununla ilgili olarak bizim de takip ettiğimiz bir protesto gösterisi yapıldı.

  • Muhtara ve çevrecilerin iddialarına göre burası Ramsar Sözleşmesi'ne aykırı. İran'da imzalanan bu anlaşmaya Türkiye Cumhuriyeti Devleti de imza atmış.

  • Yat kooperatifi ise buraya 150 milyon avroluk bir yatırım yapmaya hazırlanıyor. 86 firma gelecekmiş buraya, kooperatif yetkililerine tam sağlıklı şekilde ulaşamadık.

  • Nihayetinde yılbaşı sonrası kooperatifin şimdiki başkanı Emin Bey’e ulaştık. Kendisi tüm izinleri aldıklarını, Ulaştırma Bakanlığı’nın projeyi desteklediğini ve projenin bölge ekonomisi için büyük bir fırsat olduğunu ve ileriki günlerde kamuoyunu bilgilendireceklerini söyledi.

Değerli okurlarım, gelişmeler oldukça bizlerde dönemin yöneticilerince “firavun yatırımı” olarak nitelendirilen yat tersanesi yatırımı ile ilgili gelişmeleri sizlere aktaracağız. Haftaya değişik bir konuda buluşmak üzere sevgilerimi sunuyorum.