Küresel piyasalarda brent petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar ve döviz kurundaki hareketlilik, Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarını doğrudan etkilemeye devam ediyor. Araç sahipleri, bütçelerini yakından ilgilendiren benzin, motorin ve LPG fiyatlarındaki değişimleri anbean takip ediyor. Son olarak, benzinin litre fiyatına bir zam daha uygulandı. Bu zam, 14 Mayıs 2025 Çarşamba gününden itibaren geçerli olmak üzere pompa fiyatlarına yansıdı.

Düşüş sürüyor: Gram altın ne kadar oldu? Düşüş sürüyor: Gram altın ne kadar oldu?

Benzine ne kadar zam geldi?


Petrol fiyatlarında yaşanan yükselişin ardından benzinin litre fiyatına ortalama 1 lira 50 kuruş zam yapıldı. Bu artışla birlikte benzin fiyatları yeni seviyelere ulaştı.

Motorine de zam yolda!


**Benzin**e yapılan zammın ardından gözler motorin fiyatlarına çevrildi. Sektör kaynaklarından edinilen bilgilere göre, motorinin litre fiyatına da zam yapılması bekleniyor. Yarın, yani 15 Mayıs 2025 Perşembe gününden itibaren geçerli olmak üzere motorine 1 lira 30 kuruş ile 1 lira 83 kuruş arasında değişen bir zam uygulanması öngörülüyor. LPG (otogaz) fiyatlarında ise şu an için herhangi bir değişiklik beklenmiyor.

14 Mayıs 2025 Çarşamba güncel akaryakıt fiyatları


Yapılan son zamların ardından, 14 Mayıs 2025 Çarşamba günü itibarıyla üç büyük ilde güncel akaryakıt fiyatları (litre başına) şu şekilde oluştu:

İstanbul Avrupa Yakası:

Benzin: 46.79 TL

Motorin: 44.22 TL

LPG: 26.19 TL

İstanbul Anadolu Yakası:

Benzin: 46.65 TL

Motorin: 44.11 TL

LPG: 25.59 TL

Ankara:

Benzin: 47.43 TL

Motorin: 45.05 TL

LPG: 26.09 TL

İzmir:

Benzin: 47.77 TL

Motorin: 45.38 TL

LPG: 26.04 TL

Ülke genelinde ortalama akaryakıtfiyatları ise 14 Mayıs 2025 itibarıyla benzin için 47.43 TL, motorin için 45.02 TL ve LPG için 26.09 TL olarak belirtiliyor. Fiyatlar, iller, ilçeler ve bayiler arasında rekabet ve serbesti nedeniyle küçük farklılıklar gösterebilmektedir.


Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor?


Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) payının eklenmesiyle Katma Değer Vergisi (KDV) hariç rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanırken ise, Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belirli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor. Bu hesaplama sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.

Editör: Ömer Ceylan