İzlanda Milli Takımı'nı düşündüm de, Futbol Milli Takımlarını… Hani son yıllarda fırtına gibi esen… 2016 yılındaki Avrupa Şampiyonasında İngiltere’yi geçip çeyrek final oynayan İzlanda’yı… Taraftarlarının ‘huh’ şeklinde balina çağırma sesi çıkararak farklı bir tribün şovu oluşturdukları İzlanda’yı… Meksika dalgası biçimi… Tüm dünyaya sıçradı bu arada balina şovu… Ah İzlanda, ah… Nereden mi düştü aklıma? Türkiye Milli Futbol Takımımızın Rusya’daki Dünya Şampiyonasına katılamayacak olması ve bu aklıma düşen İzlanda’nın grubunu lider bitirerek Rusya’da podyuma çıkacak olması yeter sebep herhalde!
Biraz geriye gidelim mi? 2016 mı? Hayır, çok daha geriye… 1996 Avrupa Şampiyonası Grup Elemelerine… 1994 yılında içeride İzlanda’yı 5-0 yeniyor bizim Milliler. Dış saha’da da 0-0 berabere kalıyoruz bu İzlanda’yla… Bu İzlanda ki grup elemelerini son sırada tamamlıyor o sene… Nedense 0-0 berabere kaldığımız maçı o kadar iyi hatırlıyorum ki… Meşin top bir türlü üç direğin arasından filelerle buluşamamıştı. Aklımda kalan çok daha net bir şey vardı ki; o da maçı sunan spikerin İzlanda hakkındaki yorumlarıydı... Yok, efendim 18 kişiyi zor topluyorlarmış. İçlerinde öğrenci, kasap, manav, öğretmen, kilitçi, balıkçı… Sayıp duruyordu… İklim şartlarının antrenmanı bırakın, oynamaya bile izin vermediğini… Zaten tesis anlamında da çok fakir olduklarını… Nüfusun azlığını… Ve bu toplama diye nitelendirdiği takıma biz o müsabakada gol atma başarısı gösteremiyor, bir puanı da armağan ediyorduk üstelik.
1996 Avrupa Şampiyonasına katılmamız bizim için büyük başarıydı doğrusu… Arkasından gelen 2000 Avrupa Şampiyonası’nda olmamız ve 2002 Dünya Şampiyonası’ndaki Dünya üçüncülüğü… Doğru yolda olduğumuzun kanıtlarıydılar aslında. 2008’e kadar sürdürebildik her neyse doğru yaptığımız o şeyi…
Sonra mı? Malumunuz üzere her maç hezimet, her maç bir sıkıntı, her maç acaba… Hani göbeğini kaşıya kaşıya seyretmek vardır ya… Öyle izlediğim bir milli maç son yıllarda yok gibi.
1996’da Avrupa Şampiyonası Finallerine katılabilen ve başarısını giderek yükselten bir Türkiye… Aynı yıl grup sonuncusu olan bir İzlanda… Ne değişti yirmi yılda? Durum tam tersine dönmüş durumda... Bizimkiler, İzlanda’yı, kısıtlı şartlarıyla her neyi yaptıysa incelemeli ve uygulama için çalışmalı! İzlanda’nın dünyanın hemen her ligine transfer ettikleri balina şovlarını değil, altyapı ve tesisleşme ile ilgili yaptıklarını uygulamalı!