Deprem riski nedeniyle 2018 yılında yıkılan ve İzmir'in en büyük kütüphanesi olan Konak'taki Atatürk İl Halk Kütüphanesi'nin inşaatı başladı. İnşaat alanına asılan tabelada 30 Mayıs 2022 tarihinde başlayan inşaatın 20 Kasım 2023 tarihinde bitirileceği, sözleşme bedelinin 41 milyon 150 bin lira olduğu bilgisi yer aldı.

İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nın (YİKOB) koordinasyonundaki "İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi Yapım İşi"ni çok sayıda kamu inşaatını üstlenen İzmir firması DLY İnşaat San. Tic. A.Ş. gerçekleştiriyor. YİKOB İzmir'in sosyal medya hesaplarından da duyurulan ve zemin etüt kazısı başlatılan inşaatın 540 takvim günü içinde bitirilmesi planlanıyor.

Doğal, tarihi ve arkeolojik SİT alanında bulunan ve projesi 4 bin 721 metrekare alan üzerine planlanan kütüphane, üç katlı ve engelli dostu bir bina olarak tasarlandı.

•••

Öğretmen Reyhan Peksel'in oyunları kitaplaştı

İzmir Kız Lisesi'nin 2019 yılında yitirdiğimiz unutulmaz Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Reyhan Peksel'in yazdığı okul piyesleri "Sanat Eğitimin Güneşidir" adlı kitapta yayınlandı. Kızkardeşi öğretmen Vicdan Peksel Kazanova tarafından hazırlanan kitapta Peksel'in ölümünden sonra bulunan, lise öğrencileri için yazılmış skeçleri bulunuyor. Kitapta oyunlardan fotoğraflar da yer alıyor.

İzmir Kız Lisesi Ortaokulu ve Lisesi'ni bitiren Reyhan Peksel, İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümü'nden mezun olmuş. İki yıl İzmir Namık Kemal Lisesi'nde öğretmenlik yaptıktan sonra İzmir Kız Lisesi'ne edebiyat öğretmeni olarak atanmış. Emekli olana kadar mezun olduğu okulda öğretmenlik yapan Peksel, 1993 yılında da İzmir Kız Lisesi Marşı'nı yazmıştı.

Reyhan Peksel'in kitabında "Annelerimiz ve Biz", "Köyden Kente", "Yaşamın İçinden" ve "Neden Öğretmen Oldum?" adlı skeçler yer alıyor. İzmir Kız Lisesi'nde edebiyat öğretmenim olan ve beni de her zaman yazmaya yönelten öğretmenimi saygıyla anıyorum. Kitap www.ogretmenim-yanimda.com sitesinden ya da 0 537 243 1963 numaralı telefon aracılığıyla edinilebilir.

•••

Serdar Çelenk'in imbiğinden süzülenler kitaplaştı

Her Şey Dahil Türkiye Hariç

Turizm sektöründe yaklaşık 47 yıldır profesyonel rehber, gezgin, yazar olarak hizmet veren, İzmir'de yedi yıl boyunca gerçekleştirdiği Kemeraltı lezzet turlarıyla da tanıdığımız Serdar Çelenk, meslek yaşamının imbiğinden süzülen deneyimlerini "Her Şey Dahil Türkiye Hariç" kitabında topladı. Çelenk, Nisan ayında Detay Yayıncılık'tan çıkan kitabında farklı zaman dilimlerinde çeşitli yayın organlarında yayınlanan yazılarını bir araya getirdi.

Serdar Çelenk, okurlarının kısa bir süre sonra da "Doya Doya Kemeraltı" kitabıyla buluşacağını söyledi. Turizm sektöründe Türk halkının malının, mirasyediler gibi hesap kitap yapmadan kitle turizmi ile tüketildiğine değinen Çelenk, "Her Şey Dahil Türkiye Hariç" kitabında hem ülke hem Ege hem de İzmir turizmine ilişkin sorunları ortaya çıkarıyor.

Serdar Çelenk, sektöre uzun yıllar emek vermiş bir profesyonel olarak turizmin sorunlarına çözümler üretiyor. Çelenk, kitabında Akhisar, Ayvalık, Kültürpark, Kemeraltı, Yunan Adaları, Latmos, Karaburun, Aydın'daki turizm olanaklarına, sağlık turizmi, alternatif turizm, herkes için erişilebilir turizm, gastronomi, kahve kültürü, doğa turizmi, yerel halkın turizme bakışı, sağlık müzeleri, akıllı turizm ve rehberlik konularına yer veriyor.

•••

Çok uluslu bir yazar ekibi yayımladı

İzmir’de Yahudiler-Antik Smyrna’dan Günümüze

İzmir Fransız Kültür Merkezi'nde bu akşam yönetmenliğini Sarit Bonfil'in yaptığı "İzmir Safarad Kadınları El Ele" adlı bir belgesel gösterilecek. Yaklaşık iki saat süren belgesel, Bonfil'in İzmir'de yaşayan 44 Musevi kadınla yaptığı söyleşilerden oluşuyor. Belgeselle Sefarad kadınlarının yardım kuruluşlarındaki çabalarını, emeğini görünür kılmaya çalıştığını dile getiren Bonfil, "Bu çabaların gençlere de ilham vermesini, onlara da örnek olmasını istedim" diyor.

Belgesel gösteriminden önce Yahudi tarihine ilişkin yaptığı sözlü tarih çalışmalarıyla tanınan, kendi toplumunun mirasını kayda geçirmeye çalışan Sarit Bonfil ile Yakın Kitabevi'nde buluştuk, Gözlem Yayınları'ndan çıkan "İzmir’de Yahudiler-Antik Smyrna’dan Günümüze" adlı kitabı konuştuk. Kitabın editörlerinden biri olan Bonfil'den renkli görselleriyle belge niteliği de taşıyan kitabın yazılış öyküsünü dinledik.

KÜLTÜR VE TARİH KAYDI

Ortak paydası İzmir olan bir gurup arkadaşın fikir alışverişinden doğan kitap, Yahudi toplumu üzerine araştırmalar yapan, alanlarında uzman akademisyenlerle bağımsız araştırmacılardan oluşan on yazarın kaleminden çıkmış. Kitabın editörlüğünü Dr. Siren Bora, Sarit Bonfil ve Gila Erbaş üstlenmiş. Kitapta Laurence Abensur - Hazan, Raşel Rakella Asal, Sarit Bonfil, Selim Bonfil, Dr. Siren Bora, Metin Delevi, Corinne Denailles, Prof. Dr. Henri Nahum, Jinet Sidi - Sarfati ve Dr. Carolina Francisca Isabel Spiegel'in makaleleri ve araştırmaları yer almış.

14 bölümden oluşan ve İzmir'deki Yahudilerin tarihini Antik dönemden itibaren anlatan kitap renkli görselleri, fotoğraf, gravür ve illüstrasyonlarıyla dikkat çekiyor. Kitapta Lucien Arkas, Mert Rüstem ve Sebastian Gagin'in koleksiyonlarından, gazete arşivlerinden fotoğraflar da bulunuyor. Kitabın sadece bir kültürü değil aynı zamanda tarihi de kayda aldığını belirten Bonfil, toplumda Yahudiler için yaygın olarak kullanılan "500 yıldır buradayız" söylemini de bozduğunu söylüyor.

Sarit Bonfil, Nisan ayında basılan kitabın ilk kez eşi Selim Bonfil'in "Foto Gagin Sergisi"nde okurlarla buluştuğunu belirtiyor. Uluslararası bir trafikle hazırlanan çalışmayı, "İzmir'deki Yahudi tarihini anlatan en geniş kapsamlı kitaplardan biri" diye tanımlıyor. İzmir'de uzun yıllardır yaşayan Yahudi toplumunu hemen her yönüyle ele alan kitabın akademik bir üslupla değil, herkesin anlayacağı bir şekilde kaleme alındığını belirtiyor.

Sarit Bonfil, İzmir Yahudi tarihi konusunda uzman Dr. Siren Bora'nın kitapta çok değerli araştırmalarıyla yer aldığını belirtirken, "Siren Hanım akademik bir gözle kucakladı tüm süreci" diyor. Doğru kaynaklara ulaşmak için arşiv çalışması yapmanın önemli olduğuna değinen Sarit Bonfil şunları söylüyor: "Bu kitapta bilinen konuların yanı sıra yeni bilgilere de yer vermeye çalıştık. Kitapta alanında uzman olan, katkılarıyla bizleri onurlandıran ve kitabımıza değer katan çok sayıda kalemin emeği var. Stanford Üniversitesi'nde tarih profesörü olan ve Safarad tarihi konusunda dünyanın en tanınmış uzmanlarından Aron Rodrigue önsözü kaleme aldı. Kitabı 2019 yılında yaşamını yitiren ve İzmir Yahudileri üzerine doktorası bulunan tarihçi Prof. Dr. Henri Nahum'a adadık. Onun da çok önemli araştırmaları yer aldı kitapta ama yayınlandığını göremedi ne yazık ki."

Sarit Bonfil, eşi Selim ve oğlu Aksel Bonfil ile birlikte hazırladığı "Dünden Bugüne İzmir Safarad Düğünleri" belgeseliyle 2013 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarihi çevre ve kültür varlıklarını koruma dalında Tarihe Saygı katkı ödülü de kazanmıştı.

•••

Çok satanlar

Kaplanın Sırtında - Zülfü Livaneli - İnkılap Kitabevi

Seni Yoran Her Şeyi Bırak - Müthiş Psikoloji - Destek Yayınları

Benim Kahramanım Türk Halkıdır - Cüneyt Arkın - Kırmızı Kedi Yayınevi

Seyir - Piraye - Mona Kitap

Bir Kediyi Terk Etmek - Haruki Murakami - Doğan Kitap

Gece Yarısı Kütüphanesi - Matt Haig - Domingo Yayınevi

Bu Hikaye Senden Uzun Osman - Aylin Balboa - İletişim

Yeni Tarım Düzeni - Ali Ekber Yıldırım - Sia Kitap

Savaş ve Barış/Mustafa Kemal Anlatıyor - Ilker Başbuğ - Kırmızı Kedi Yayınevi

Katedral'de Sohbet - Mario Vargas Llosa - Can

Bu liste Duvar, Kırmızı Kedi, Remzi ve Yakın kitapevlerinin katkılarıyla hazırlandı.