Mey biter saki kalır.

Her renk solar haki kalır.

İlim insanın cehlini alsa da,

hamurunda varsa eşeklik; baki kalır.

Fuzuli

Biraz ağır oldu ancak son günlerde yaşadıklarımız bu sözü hatırlatır türden.

Neyi anlamadıklarını anlamıyorum. Çok basit, mecbur değilseniz -ki bir çok iş yeri evden çalışmaya geçti, pek çoğu çalışanlarına izin verdi- sokağa çıkmayın, hem kendinizi hem de temasa geçme ihtimaliniz olan insanları koruyun deniliyor.

Geçen hafta da söylediğim gibi paniğe kapılmadan tedbirimizi alacağız. Bu süreçten sağ salim çıkmanın başka yolu yok. Gözle göremediğimiz bir şeyle mücade ediyoruz. Ve bu virüs genç-yaşlı, zengin-fakir, kadın-erkek ayırmıyor. Öyle bir derdi de yok. O kendi doğası gereği yayılıyor. Önemli olan bu süreçte hem korona virüse karşı bağışıklığımızı güçlü tutacağız hem de virüsün mutasyona uğrayıp insanda ölümcül etkilerini minimize edeceği zamanı bekleyeceğiz. Virüsün çok hızlı bir şekilde yayıldığını göz ardı etmeden kendimizi koruyacağız.

Koruyacağız diyoruz da koruyabiliyor muyuz acaba? Mecbur olmadığı halde sokaklarda amaçsızca dolaşanlar, hiç zamanı değilken arkadaş, komşu, hasta ziyaretlerine gidenler, sanki evde ibadet edemeyeceklermiş gibi camilere gitmeye çalışanlar, çok basit sağlık sorunları için hastane kapılarında bekleyenler bu sürecin uzamasına ve virüsün çok fazla insana bulaşmasna neden olacak. Virüs taşıma ihtimali olduğu için karantinaya alınan insanların otobüs kiralayarak memleketlerine kaçmaya çalıştığı bir ülkeden söz ediyorum. Bu nasıl bir kafadır, anlamak mümkün değil.

Bizi korona virüs öldürmese de bu cehalet kesin öldürür.

***

Korona virüs önümüzdeki yıllarda, belki haftalarda mutasyona uğrayacak ya da bizimle yaşamayı öğrenecek. Zira virüsün amacı bizi öldürmek değil, yaşayabileceği bir konak bulmak. O arkadaş da son günlerde yaşadıklarından şaşkındır eminim. Tüm dünya virüsü tanımaya çalışırken, bilim insanları aşı geliştirmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Fakat aşı bulunsa bile virüs de sürekli mutasyon geçireceği için bulunan aşının kesin çözüm olması zor.

Şimdi bulunacak bir aşı virüsün şu anki etkilerini ortadan kaldıracak. Virüs birkaç yıl sonra mutasyona uğramış bir şekilde karşımıza çıktığında yeniden bir aşı geliştirmek gerekecek. Fakat bu defa ilkinde olduğu gibi zorlanmayacaklarına eminim. Grip aşıları da öyle değil midir? Grip aşısı sizi sadece geçmiş senelerin grip virüslerinden korur.

Gripte olduğu gibi tam korunma ve eğer yaklanırsak sorunsuz bir şekilde iyileşme sağlamak için en etkili yol bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak. Ama şu an içinde bulunduğumuz süreçte, virüs için henüz bir tedavi geliştirilmemişken ve virüs mutasyona uğramadığından hızla öldürmeye devam ederken kendinizi münkün olduğu kadar toplumdan izole edip korunmanız gerekiyor. Büyük bir olasılıkla zaman içinde korona virüs bulaştığı kişiyi öldürmeyecek şekilde mutasyon geçirecek. O nedenle bu virüsü ne kadar geç kaparsanız tehlikesi o kadar az olacak.