Çimen Eser Yıldız / DELL Technologies Türkiye ve eCIS Genel Müdürü Işıl Hasdemir, 20 yılı aşkın süredir birçok şirkette görev alarak Türkiye’de teknoloji alanında isim yapmış olan kadın yöneticilerden biri. Üretici ve entegratör kimliği olan çok uluslu firmalarda görev yapan Işıl Hasdemir, sektördeki başarılı kariyerini yürütürken aynı zamanda kadın istihdamını artırmaya yönelik bir misyon da üstleniyor.

Yoğun iş temposunun yanında teknolojide kadın istihdamının artırılması için aktif çalışmalar yapan Hasdemir, kadınların çalışma hayatına daha fazla kazandırılması, iş hayatında eşit temsil edilmesi ve genç kızların üniversite sonrası kariyerlerinin şekillendirilmesine yönelik pek çok projeye destek veriyor. Ayrıca kadınları kariyer planlama ve geliştirme konularında desteklemek için üniversiteler ve diğer STK’lar ile de yakın çalışmalarda bulunuyor.

“Atletizmin kraliçesi” ilham vermeye devam ediyor “Atletizmin kraliçesi” ilham vermeye devam ediyor

‘Türkiye’nin En Etkili 50 Kadın CEO’su’ listesinde üç yıl art arda yer alma başarısı göstererek sektörde tanınmış bir lider haline gelen Işıl Hasdemir, ODTÜ Elektrik Elektronik bölümünden mezun olduktan sonra teknoloji sektöründeki kariyer macerasına adım attı. 20 yılı aşkın sürede Siemens, Alcatel, Cisco, NCR gibi çok uluslu firmalarda görev yaptı.

DENEYİMLERİNİ HER PLATFORMDA PAYLAŞIYOR

2016’da Türkiye ve Azerbaycan’dan sorumlu Genel Müdür olarak NCR ailesine katıldı ve 2019’da Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden oluşan Büyüyen Pazarlar bölgesinin Başkan Yardımcısı görevinde bulundu. Temmuz 2020 itibarıyla ise Dell Technologies Türkiye ve eCIS Genel Müdürlüğü görevine atanan Işıl Hasdemir, iş hayatında imza attığı pek çok başarılı proje kadar, cinsiyet eşitliğinde farkındalık yaratarak kadınların tüm sektörlerde lider pozisyonlarda yer almasını teşvik eden projeler geliştirmekten de büyük heyecan duyuyor. İş hayatında kadının istihdama katkısı ve kız çocuklarının STEM alanlarında eğitim alması konularında projeler geliştiren Hasdemir, iş ve sosyal hayatta kazandığı tüm deneyimlerini, yolunun kesiştiği her kız çocuğuna ve genç kadına aşılamak için çaba gösteriyor. Işıl Hasdemir, iş hayatında pek çok kadın gibi zaman zaman cinsiyet temelli zorluklarla ve cam tavanlarla karşılaşan bir yönetici. Yaşadığı olumsuz deneyimleri başka kadınların da yaşamamasını isteyen Hasdemir, iş hayatındaki kadınlara ilham olması için kariyer hikayesini her platformda paylaşıyor.

Kadın olduğu için iş hayatında ücret eşitsizliği ya da önyargılar yaşayan kadınların pes etmemeleri gerektiğini göstermeyi amaçlayan Hasdemir, kadınlara neden örnek olmak istediğini şu şekilde açıklıyor:

“Artı ve eksileriyle tüm yaşadıklarım, bugün beni ben yapan deneyimler olarak bana katkı sağladı. Her bir zorluğu, birer fırsat olarak görüp, pes etmeden, mücadele ederek üstesinden gelmek gerek. Cam tavanlar tabi ki kırılmak için var. Ama bazen sadece kendi kendimize bununla mücadele etmek yetmeyebilir. O nedenle karşılaştığımız haksızlıklar karşısında sesimizi duyurmamız, yapılan haksızlığı paylaşmamız, gerekirse yardım istememiz de gerekebilir. Ben de bu amaçla hikayemi paylaşarak daha çok kız çocuğunun, gencin ve kadının hayatına dokunmaya çalışıyorum.”

953 GENÇ KIZA ULAŞILDI

Kadının toplumsal ve profesyonel hayattaki rolü söz konusu olduğunda, işe çocuklardan başlamak gerektiğine inanan Işıl Hasdemir, “Çünkü bugüne kadar yaptığımız araştırmalar da toplumun kadınlara biçtiği rollerin henüz çocuk yaşta dayatıldığını gösteriyor. İşte bu yüzden geleceğin başarılı kadınlarını yetiştirmek için projeler yürütüyoruz” diyor. Aynı zamanda Dell Technologies’in hedeflerinden birinin cinsiyet eşitliği konusunda olduğunu açıklayan Işıl Hasdemir, globalde 2030 yılına kadar çalışanların en az yüzde 50’sinin, yöneticilerin ise en az yüzde 40’ının kadınlardan oluşmasını hedeflediklerini belirtiyor. Türkiye ekibi olarak bu hedeflere şimdiden büyük oranda yaklaştıklarına dikkat çeken Hasdemir, “Bizim üzerinde çok önemle durduğumuz konulardan birisi gerek yaptığımız sosyal sorumluluk projelerinde gerekse işe alım süreçlerimizde cinsiyet eşitliğine öncelik vermemizdir. Hatta bu konuda biraz daha ileri gidip pozitif ayrımcılık da yapıyoruz. Sosyal sorumluluk projelerinde kız çocukları önceliğimizi oluşturuyor. Öte yandan işe alım süreçlerinde açılan bir pozisyon için mutlaka ve mutlaka kadın ve erkek adaylar çıkarıyoruz, kadınlardan başvuru yoksa biz arayıp buluyoruz” diyor.

KADINLARA KARİYER DESTEĞİ

Kız çocukları kadar kariyer yolunu çizmeye hazırlanan genç kadınlara yönelik çalışmalar da yapan Işıl Hasdemir, başarılı iş kadınlarının hikayelerini paylaşmak için bir projeye imza attı. Bloomberg HT TV’de yayınlanan Silikon Vadisi programının “Teknolojinin Işıltıları” bölümünün 2 sezon boyunca moderatörlüğünü üstlenen Hasdemir, teknolojideki başarılı kadın yöneticilerin veya teknolojiyi kullanarak kendi işlerini yaratmış kadın rol modellerin hikayelerinin paylaşılmasını sağladı. Birilerinin hayatına dokunabilmek ve bir şeylerin değişmesine ön ayak olmak için bu tür çalışmalara devam edeceğini söyleyen Hasdemir, bu projeyle ilgili şu detayları aktarıyor; “Kız çocukları kadar kariyer yolunu çizmeye hazırlanan genç kadınlara da ilham olmak istiyorum. Genelde kariyerinin başındaki ya da yeni mezun genç kadınlarda kendini yetersiz veya eksik hissetme ve geri plana atma iç güdüsü olduğunu gözlemliyoruz. Bu nedenle bizler gibi iş hayatındaki kadınların hikayelerini paylaşmalarını çok önemsiyorum. Bunu yapabilme fırsatını da yakın zamanda Bloomberg HT TV’de yayınlanan Silikon Vadisi programında buldum. Moderatörlüğünü üstlendiğim “Teknolojinin Işıltıları” bölümüyle, 2 sezon boyunca, elimden geldiğince, kadın rol modellerin hikayelerini ekrana taşıdım. Eğer bu hikayeleri izleyen, dinleyen bir genç kız bile “Ben de başarabilirim!” dediyse, ne mutlu bize. Demek ki birilerinin hayatına dokunabilmiş, bir şeylerin değişmesine ön ayak olmuşuz.

Annesi rol model oldu 

Işıl Hasdemir, mühendis bir anne ve babanın kızı olarak dünyaya geldi. İki çocuklu bir ailede, odağında spor olan bir çocukluk ve gençlik dönemi geçirdi. Profesyonel olarak basketbol oynadığı gençlik yıllarında sıra meslek seçimine geldiğinde ailesinden ama en çok da annesinden etkilendi. “Ne kadın kimliğinden ne mühendis kimliğinden ne de anneliğinden ödün veren, hayran kalınası bir profildi” diye tanımladığı annesi, çocukluğu ve genç kızlığı boyunca en büyük rol modeli oldu.

Önemli olan cinsiyetlerimiz değil, neleri başardığımız

İş hayatına henüz yeni adım atan kadın ve genç girişimcilere yol gösterici mesajlar veren Işıl Hasdemir, şu tavsiyelerde bulunuyor; “Hedefleriniz konusunda kararlı olun ve stratejik bir kariyer planı oluşturun. Mentorluk ve destek ağlarına katılın, deneyimlerinizi paylaşın. Teknoloji trendlerini takip edin ve sürekli öğrenmeye odaklanın. Cesaretinizi kaybetmeyin, kararlılıkla her zorluğun üstesinden gelebilirsiniz. Kendi değerinizi bilmek ve bu değeri iş hayatında göstermek mottonuz olsun. Unutmayın önemli olan cinsiyetlerimiz değil, neleri başardığımız, nasıl bir iz bıraktığımızdır.”

Muhabir: Çimen Eser Yıldız