Haber/ LEVENT ARIÖZ

Videt Alaşkar. 2005 Suriye doğumlu. 2012 yılında ülkesinde yaşanan iç karışıklıktan ötürü anne ve babasıyla Türkiye'ye göç ettiler. 4 buçuk yıl İzmir'de kalıp karate branşında bir çok madalya kazanma başarısı gösterdi. 2016 yılında ikinci rotaları Almanya oldu. Annesinin kalp rahatsızlığının tedavisi sebebiyle 2016 Ağustos ayında ailecek Türkiye'den ayrıldılar. Ancak Videt hem kültür farkı hem de İzmir'deki spor kulübü İmam Hatipliler Spor Kulübü(İMHAD)'ndeki arkadaşları ve hocası Lütfü Yıldız'ın özlemi sebebiyle ailesini ikna etti. 2018 Aralık'ta yeniden İzmir'e döndüler. Annesi Mardin doğumlu bir Türk, babası Suriyeli olan Videt'in en büyük isteği Türkiye vatandaşlığı alabilmek. "Tüm çevrem Almanya'ya gitmek için uğraşırken, ben sıcaklığını hissettiğim Türkiye'ye dönmek istedim" diyen Videt, "İçişleri Bakanlığı'na istisnai vatandaşlık için başvurduk. Annemin ailesi Türk olduğu için DNA testi yapıldı. Umarım beklediğimiz sonuç çıkar ve önümüzdeki yıllarda çok iyi bir kareteci olarak Türk bayrağını temsil ederim" ifadelerini kullandı. Şu an mülteci statüsünde olmadıklarını, turistik oturma vizesi kullandıkları için lisanslı olarak yarışmalara katılabildiğini kaydeden 14 yaşındaki sporcu, devletten hiç bir şekilde mültecilere verilen para yardımını almadıklarının altını çizdi. Son olarak 2 ay önce Denizli'deki Ege Ligi Karete Şampiyonası'nda altın madalya aldığını hatırlatan Videt, " Okul ve sporu bir arada götürmek istiyorum. 8. sınıftayım ve LGS'ye hazırlanıyorum. İyi bir puan alarak güzel bir liseyi kazanmak amacındayım" cümlelerini kullandı.

Baba Alaskar: Kızımla gurur duyuyorum

Videt'in babası Mohamed Wael Alaskar, kızıyla gurur duyuyor. Antrenör Lütfü Yıldız'a yoğun ilgisinden dolayı teşekkür borçlu olduklarını belirten Baba Alaskar, "Eşimin ailesi İzmir'de yaşadığından biz de 2012 yılında Bayraklı ilçesine göç ettik. Kızım karateyle tanıştı ve çok güzel arkadaşlıklar edindi. Ayrıca madalyalar toplayıp bizi onore etti. Ardından eşim kalp hastası olduğundan dolayı tedavi amacıyla 2016 yılında Almanya'ya gittik. Gerekli tedavileri gördü.

Tek çocuğumuz olan Videt Almanya'da mutlu değildi. Hocası ve arkadaşlarını özlüyordu.

Eşim tedavi olunca Türkiye'ye döndük. Şimdi tek isteğimiz Türkiye vatandaşlığı almak. Başvurularımızı yaptık. Umarım en kısa zamanda isteğimize kavuşuruz" dedi.

Mesleği diş hekimi 3 dili akıcı konuşuyor

29 yıl boyunca ülkesi Suriye'de diş hekimliği yaptığını, Türkiye'de de muayenehane açmayı planladığını belirten baba Mohamed Wael Alaskar, " Fen Lisesi denkliği aldım. Şimdi Diş Hekimliği Fakültesi denkliği alıp, kendi işimi Türkiye'de yapacağım. Ayrıca akıcı şekilde İngilizce, Almanca ve İspanyolca konuşuyorum. Şimdi Türkçe eğitimi alıyorum. Vatandaşlık alıp mesleğimi sürdürmek istiyorum" diye konuştu. Almanya'da da diş hekimliği denkliği aldığını ancak mesleğini yapmadığının altını çizen Alaskar, "Almanya'ya göre Türkiye'de daha rahatız. Biz burayı ülkemiz gibi görüyoruz. Türkiye'de ırkçılık yok. Kızımı, mühendis, öğretmen, doktor gibi önemli mesleklerde görmek en büyük hayalim. Tabi hiç bir zaman spordan kopmadan... " cümlelerini kullandı.