Hazırlayan/ Saadet ERCİYAS

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nin (AÖF) iki ya da dört yıllık ikinci üniversite programları için 31 Ağustos 2020 günü başlayan kayıtlar 23 Ekim 2020 Cuma günü sona eriyor. İkinci üniversite programlarından herhangi bir yüksek öğretim kurumundan lisans, önlisans eğitimi alan ya da mezun olanların sınava girmeden yararlanabiliyor. Anadolu Üniversitesi AÖF’nin ikinci üniversite programlarından yararlanmak isteyenlerin kayıtları aoskayit.anadolu.edu.tr alan adlı web sitesi üzerinden, e-devlet şifresiyle girilerek alınıyor. Ödeme işlemi yine sistem üzerinden ya da Ziraat Bankası şube ve ATM’lerinden yapılabiliyor. Anadolu Üniversitesi'nin açıköğretim sisteminde bugün aktif ve pasif 3 milyon 500 bine yakın öğrenci eğitim görüyor. AÖF'nin ikinci üniversite programları 2001 yılından bu yana eğitim veriyor. Bugün gelinen noktada Kovid-19 pandemisinin de etkisiyle ikinci üniversite kayıtlarında geçtiğimiz yıllara göre artış yaşandığını belirtiliyor.

Üniversitenin "Hayalleri bir diplomaya sığmayanlar" sloganıyla tanıttığı ikinci üniversite programları, üniversitelerin dört yıllık lisans programlarını tamamlamış kişilere, kariyerinde yükselme, merak ettiği bölümde okuma ve hayallerini gerçekleştirme olanağı sunuyor. Öğrenciler, ikinci üniversite kapsamında 39 ön lisans programı ya da 18 lisans programlarından birine sınavsız kayıt yaptırabiliyor.

Staj imkanı da var

“Adalet”, “Sosyal Hizmetler”, “Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik”, “Web Tasarımı ve Kodlama”, “İlahiyat”, “Laborant ve Veteriner Sağlık” en çok tercih edilen bölümler arasında yer alıyor. Açıköğretimin lisans programları arasında ise en çok “Sosyoloji” ve “Sağlık Yönetimi” tercih ediliyor. Bazı programlarda isteğe bağlı ya da zorunlu staj uygulaması bulunuyor. 2020-2021 Güz Döneminde Açıköğretim Sistemi Ara Sınavları'nın pandemi sırasında olduğu gibi çevrim içi (online) ortamda yapılması kararlaştırıldı. Böylece öğrenciler sınavlarına verilen süre aralığında, istedikleri yerden masaüstü, dizüstü ya da mobil cihazlarla girebilecekler. İkinci üniversite programlarına sadece öğrenimlerine devam eden öğrenciler ya da iş arayan mezunlar değil, meslek sahibi olan bireyler de büyük ilgi gösteriyor. Sisteme kayıtlı yaklaşık 1 milyon 300 bin çalışan öğrenci bulunurken, söz konusu meslekler arasında öğretmen, mühendis, askeri personel, akademisyen, hemşire, gazeteci, bankacı hatta diplomat ve milletvekili gibi meslekler öne çıkıyor.

İzmir'de 34 yıldır hizmet veriyor

İzmir’de 1986 yılından bu yana hizmet veren Anadolu Üniversitesi açıköğretim sistemi'nin Basmane, Bornova ve Konak’ta üç bürosu bulunuyor. AÖF Konak bürosu faaliyetini 34 yıldır sürdürüyor. İzmir, Ankara ve İstanbul’dan sonra Türkiye genelinde ikinci üniversite fırsatını en çok değerlendiren iller arasında yer alıyor. İkinci üniversiteye kaydını yaptırmak isteyen bireylerin "aof.anadolu.edu.tr" web adresindeki kayıt otomasyonu bölümünden kayıtlarını yaptırdıktan sonra, işlemlerini kendilerine en yakın kayıt bürosuna giderek tamamlamaları gerekiyor. İkinci üniversite sistemine kaydını yaptıran öğrenciler, öğrenci kartlarıyla toplu taşım araçlarından indirimli bilet alabiliyor ve örgün eğitim gören öğrencilerin yararlandığı tüm haklardan yararlanabiliyor.

Bilgiye erişmek artık daha kolay

Anadolu Üniversitesi'nin açıköğretim sisteminde öğrencinin bilgiye erişimi için her türlü teknolojik olanak sunuluyor. Tüm eğitim materyalleri internet üzerinde yer alıyor, öğrencinin kitap taşıması gerekmiyor. Sisteme kaydını yaptıran öğrenci ekampüs.anadolu.edu.tr adresi üzerinden PDF ya da epub formatındaki kitaplara erişebiliyor. Sistemde sesli kitap, sesli özet, alıştırmalar, canlı dersler, ünitelerin özet videoları, infografik, mikroanimasyon, deneme sınavları, çıkmış sınav soruları gibi çok farklı materyaller bulunuyor. Öğrencinin istediği yerde çalışabilmesine olanak sağlayan "Anadolu Mobil" uygulaması da cep telefonuna indirilebiliyor.