Haber/ Ayşe Selçuk

Denizli’de 10 çocuklu bir ailenin kızı olarak dünyaya gelen Beyhan Dere, 11 yaşında tekstil sektöründe çalışmaya başladıktan 26 yıl sonra, KOSGEB desteği ile kendi atölyesini kurdu. Dere, şimdi büyük zorluklarla kurduğu işletmesinde çalışan kadınlara destek oluyor. Dönem dönem çok bunaldığını, zor günler geçirdiğini anlatan Dere, ailesinin kendisine her zaman destek olduğunu kaydetti. Dere, “En büyük destekçim eşim ve ailem oldu. Küçük dükkanda çalışırken tek başımaydım, oğlum yanımdaydı, o günler kolay geçmedi. Ağladığım günler oldu. Eşim ve erkek kardeşlerim ‘sen yaparsın, başarırsın’ diyerek destek oldular. Öte yandan kızım 9 yaşından beri bana yardım ediyor. Şimdi 13 yaşında” dedi. Pandemide işlerinin bozulmadığını belirten Dere, bunu kaliteli ürünler üretmelerine bağladı. Kadın girişimci Beyhan Dere’nin hikayesini konuştuk kendisiyle…

Sizi tanıyabilir miyiz, ailenizden bahseder misiniz? Tekstilde çalışmaya ne zaman başladınız?

Denizli’de yaşamımı sürdürüyorum. 10 çocuklu bir ailenin en büyük çocuğuyum. Annem çok güçlü bir kadındı, kardeşlerim ve bana hem baktı hem de çalıştı. Anneler güçlü oldu mu, çocuklar da güçlü oluyor. 11 yaşında tekstil sektöründe işe başladım. 20 yaşında evlendim. Eşim de benimle aynı sektörde çalışıyordu. 2 çocuğum var. Kızım tekstilde çalışırken dünyaya geldi. Annem baktı, ben çalıştım. Şu an 13 yaşında ismi Hayat. Oğlum ise 6 yaşında onun ismi İsmail. Oğlum bebekken sağlık sorunları yaşadığı için bir süre çalışamadım, kendim bakmak durumunda kaldım. O süreçte bir makine aldım. Evde bebek yatağı falan yapmaya başladım. Sonra küçük bir dükkan açtık. Oğlum 1 yaşındaydı, küçük bir yer yaptım ona, çalışırken hep yanımdaydı. Zor bir süreçti, tek başımaydım o zaman. Kızım 6-7 yaşlarındaydı. O küçücük haliyle bana destek oluyordu. Eşim akşam işten geldiğinde bana yardım ediyordu. Geç saatlere kadar çalışıyorduk. Yani bizim iş yerimiz, evimizdi aynı zamanda. Hep birlikte çalıştık.

KOSGEB Desteği aldım

İşinizi ne zaman büyüttünüz?

İki sene kadar küçük dükkanda çalıştım. Denizli Ticaret Odası’nın Girişimcilik kursu düzenlediğini duydum, kayıt yaptırdım. Sonra KOSGEB destekli bu iş yerini açtım. KOSGEB 100 bin TL destek verdi. Bu parayı doğrudan bize vermeyip malzeme aldığımız yerlere ödeme yapıyorlar. 3 sene oldu bu atölyeyi açalı. Bu süreçte eşimin, kardeşlerimin çok desteği oldu. Eşim de burada çalışmaya başladı. 4 personelimiz var. Pazartesi-salı günü çocuklarını okula bırakıp gelen çalışanlarımız var. Çarşamba-perşembe gelen çalışanlarımız da yine çocuklarını okula bırakıp geliyor, yarım gün çalışıyor. Evlere iş veriyoruz. 2-3 kişi makineci arkadaşlarımız var. Onlar da yine çocukları olduğu için yarım gün gelebiliyorlar.

Bu anlattıklarınızdan yola çıkarak çocuğu olan sürekli çalışamayan annelere destek oluyorsunuz diyebilir miyiz? Kadın dayanışması mı var?

Evet, öyle diyebiliriz. Arkadaşlarımızdan birinin bebeği var ama çalışmayı bırakmadı. Babası bebeği getiriyor, burada emziriyor, tekrar götürüyor. Sadece kadın dayanışması değil, kadın-erkek dayanışması da var. Eşlerimiz de destek oluyor. İş arkadaşlarımın dışarıda yapacak işleri oldu mu ben yapıyorum, benim işim oldu mu onlar hallediyor. Birbirimize destek oluyoruz. Ben de zorluklar yaşadığım için onları anlıyorum. Burası iş yeri gibi değil, çalışanlarımızla aile gibiyiz.

En büyük desteğim ailem

En büyük destekçim eşim ve ailem oldu. Küçük dükkanda çalışırken tek başımaydım, oğlum yanımdaydı, o günler kolay geçmedi. Ağladığım günler oldu. Eşim ve erkek kardeşlerim ‘sen yaparsın, başarırsın’ diyerek destek oldular. Çok şükür. Eşim işten geldikten sonra benimle birlikte çalışmaya devam etti. Herkes yapmaz bunu. Akşam 7’de işten geliyordu, gece 12’ye kadar benimle çalışıyor, sabah yine işe gidiyordu. Şimdi 5 aydır sürekli atölyemizde çalışmaya başladı. Her şeyi birlikte yapıyoruz.

“Anneler güçlü oldu mu kız çocukları da güçlü oluyor”

Annemin çok büyük desteği oldu. Bize hep ‘vazgeçmeyin, pes etmeyin çalışın’ derdi. Anne çok önemli, anneler güçlü oldu mu kız çocukları daha güçlü oluyor. Annem güçlüydü, ben de güçlü oldum.

Sen yılmazsan ben yılmam

Kızımın hakkını ödeyemem. 9 yaşından beri bana destek oluyor. Yatak dolduruyordu, paketleme yapıyordu. Şimdi 13 yaşında halen destek olur. Bir gün okuldan geldiğinde; ben kızıma ‘Çok yoruluyoruz, kapatalım artık burayı’ dedim. Kızım bana: ‘Anne boş ver ya parasız rezil olacağımıza, paramızla rezil olalım’ dedi. Kızımın sloganı var: ‘Anne sen yılmazsan ben yılmam’ diyor. Okulunda başarılı bir öğrenciydi hep, ben de her anne gibi okusun başarılı olsun istiyorum.

İş yaşantınızda bunaldığınız, zorlandığınız günler oldu mu?

Bunaldığım çok oldu, ağladığım zamanlar oldu. Arkadaşım vardı, onu arıyordum, manevi destek oluyordu. Ailem de öyle manevi olarak hep yanımda oldular. Bu bile bana iyi geldi. Küçük bir dükkandan bugünkü atölyemiz doğdu.

Pandemi süreci işlerinizi etkiledi mi?

Koronavirüs pandemi bizim işlerimizi etkilemedi. Piyasada artık tanındık sanırım, bir de kaliteli ürün dikiyoruz. Çalıştığımız birkaç firma var. Bu firmaların işlerini yapıyoruz.

Hangi ürünleri dikiyorsunuz?

Ürünlerimiz arasında bebek kundağı, ayak havlusu, bornoz bulunuyor. Müşterilerden gelen talebe göre ürünler dikiyoruz.

Büyümek istiyoruz

Geleceğe dair planlarınız neler? Çalışmaya devam edecek misiniz?

Kendi markamızı oluşturmak, daha da büyümek istiyoruz. Büyümek için KOSGEB’den 200 bin TL’ye kadar destek alma imkanımız var.