Çocuklarda baş ağrısı yaygındır ve genellikle ciddi değildir. Yetişkinler gibi çocuklar da migren veya strese bağlı (gerginlik) baş ağrıları dahil olmak üzere farklı tip baş ağrıları gelişebilir. Bunun yanında çocuklarda kronik günlük baş ağrıları da olabilir.

Bazı durumlarda, çocuklarda baş ağrısı enfeksiyon, yüksek stres veya anksiyete veya küçük kafa travmalarından kaynaklanır. Çocuğunuzun baş ağrısı semptomlarına dikkat etmek gerekir. Eğer baş ağrıları kötüleşir veya sık görülürse bir doktora danışılması en doğru yoldur. Sürekli hale gelmiş baş ağrıları için endişeleniyorsanız veya çocuğunuzun baş ağrıları hakkında sorularınız varsa, çocuğunuzun doktoruyla konuşun.

Çocuklarda baş ağrısı genellikle reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar ve düzenli uyku ve yemek için düzenli bir beslenme programı gibi sağlıklı alışkanlıklar ile tedavi edilebilir.

Belirtiler

Çocuklar, yetişkinlerde olduğu gibi aynı türden baş ağrıları yaşar, ancak belirtileri biraz farklı olabilir. Örneğin, yetişkinlerde migren ağrısı genellikle en az dört saat sürerken çocuklarda benzer ağrı bundan daha az olabilir.

Semptomlardaki farklılıklar bir yana özellikle semptomları tanımlamakta zorlanan küçük bir çocukta baş ağrısı tipini saptamak zorlaşabilir. Yine de genel olarak, bazı semptomlar belirli kategoriler altında daha sık görülme eğilimindedir.

Migren

Migren şu semptomlara neden olabilir:
•    Zonklayan baş ağrısı
•    Çaba ile daha kötüleşen ağrı
•    Mide bulantısı
•    Kusma
•    Karın ağrısı
•    Işık ve sese aşırı hassasiyet

Bebeklerde bile migren olabilir. Size neyin yanlış olduğunu söyleyemeyecek kadar küçük olan bir çocuk, şiddetli ağrı belirtmek için ağlayabilir ve başını tutabilir.

Tansiyon tipi baş ağrısı

Tansiyon tipi baş ağrıları aşağıdaki semptomlara  neden olabilir:

•    Baş veya boyun kaslarındaki tansiyon gerginliği
•    Başın her iki tarafında hafif-orta, yayılmayan ağrı
•    Fiziksel aktivite ile kötüleşmeyen ağrı
•    Migrende olduğu gibi mide bulantısı veya kusma eşlik etmeyen baş ağrısı
Bu durumda küçük çocuklar normal oyunlardan çekinebilir ve daha fazla uyumak isteyebilir. Tansiyona bağlı baş ağrıları 30 dakika ile birkaç gün arasında sürebilir.

Küme tip baş ağrıları

Küme baş ağrıları 10 yaşın altındaki çocuklarda nadir görülür. Bu tip ağrılar genellikle:

Her gün bir aynı tip baş ağrısından günde sekize kadar değişen beş veya daha fazla sayıda ağrı gruplar halinde ortaya çıkar.
Başın bir tarafında üç saatten az süren keskin ve bıçak saplanır gibi ağrılara gözyaşı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı veya huzursuzluk eşlik eder.

Günlük kronik baş ağrısı

Doktorlar, ayda 15 günden fazla olan migren ve gerginlik tipi baş ağrıları için "kronik günlük baş ağrısı" ifadesini kullanırlar. Kronik baş ağrıları enfeksiyon, hafif kafa travması, ağrı kesici ilaçlar hatta reçetesiz ağrı kesici ilaçlar ile çok sık ilişkilendirilir.
Çocuğunuzu ne zaman doktora götürmelisiniz?

Çocuklarda çoğu baş ağrısı ciddi değildir. Ancak çocuğunuzun baş ağrısı keskin bir ağrı ile nüksetmiş ise veya sürekli hale gelmiş ise derhal tıbbi yardım almanız gerekir. Böyle bir durumda şu noktalara dikkat edin.
•    Çocuğunuzu uyku uyumasına izin vermeyin.
•    Kafaya darbe gibi bir yaralanma izi arayın.
•    Sürekli kusma veya görsel değişiklikleri dikkate alın.
•    Baş ağrılarına yüksek ateş ve boyun ağrısı veya sertlik eşlik eder.

Nedenleri

Çocuğunuzun baş ağrıları geçirmesine neden olabilecek birkaç faktör vardır. Faktörler şunlardır:

Hastalıklar ve enfeksiyonlar: Soğuk algınlığı, grip, kulak ve sinüs enfeksiyonları gibi yaygın hastalıklar, çocuklarda en sık görülen baş ağrı nedenlerindendir. Çok nadiren menenjit veya ensefalit (beyin zatı iltihapları) baş ağrısına neden olabilir.

Kafa travması:  Çarpma ve çürükler baş ağrısına neden olabilir. Çoğu kafa travması minör olmasına rağmen, çocuğunuz kafası üzerine sert şekilde düşerse veya kafadan sert bir şekilde darbe almışsa derhal tıbbi yardım isteyin. Ayrıca, çocuğunuzun baş ağrısı kafa travmasından sonra sürekli kötüleşirse mutlaka bir doktora başvurun.

Duygusal faktörler: Genel stres, anksiyete, akranlarının, öğretmenlerin veya ebeveynlerle ilgili sorunların tetiklediği stres durumları, çocukların baş ağrısında rol oynayabilir. Depresyonu olan çocuklar, özellikle hüzün ve yalnızlık duygularını tanımlamakta güçlük çekiyorsa, baş ağrılarından şikayet edebilirler.

Genetik eğilim: Baş ağrısı, özellikle migren ağrıları ailelerde genetik olma eğilimindedir.

Bazı yiyecek ve içecekler: Pastırma, salam, sosis gibi kurutulmuş etlerde bulunan bir gıda koruyucusu olan nitratlar, gıda katkı maddeleri baş ağrılarını tetikleyebilir. Ayrıca, çok fazla kafein, soda, çikolata, kahve ve çay baş ağrısına neden olabilir.

Beyindeki sorunlar: Nadiren beyindeki bir beyin tümörü, apse veya kanama, beynin alanlarına baskı yaparak kronik, kötüleşen bir baş ağrısına neden olabilir. Bununla birlikte, tipik olarak bu durumlarda, görsel problemler, baş dönmesi ve koordinasyon eksikliği gibi başka semptomlar da ortaya çıkacaktır.