1970 yılı seçimleri Şili için olduğu kadar dünya siyaseti adına da çok önemliydi. Çünkü demokratik seçim yoluyla ilk sosyalist lider Salvador Allende başa geçmişti. Şarkılara konu olmuş bir yönetimdi Allande’nin iktidarı. Millet koalisyon cephesi olan Unidad Popular (Halkın Birliği) dünya siyasetinde bir bomba etkisi yapar. Çünkü Halkın Birliği ile ülkeye huzur gelmiş, ekonomi düzelmiş, eğitim düzeyi yükselmiş, kültür sanat yükselişe geçmiştir.

Unidad Popular’ı destekleyen Şilili bir müzik grubu, Şili Kızılderelisi Victor Lidio Jara Martinez ile Allende’nin zaferini duyurmak için Avrupa turnesine çıkar. Grup İtalya ayağına hazırlanırken 11 Eylül 1973’tür ve dünya basını Şili’de General Pinoehet’in askeri darbe yaparak Salvador Allende’yi devirdiğini… Allende’nin başkanlık sarayı balkonunda elinde silahla çatıştığını bildiriyordu.

Pinochet, demokratik bir seçimle göreve gelen Allende’yi öldürerek ülkede 17 yıl sürecek bir diktatörlüğün ilk hareketini gerçekleştirmişti. Ardından CIA, dünyaca ünlü Amerikan iletişim firması ITT ve Şili bakır sanayisinin devleri vardı.

Pinochet’in sıkıyönetim ilan etmesiyle ülkenin ilericileri, aydınları, bilim insanları, sanatçıları ve direnişçileri insan avına çıkan vahşilere benzeyen askerler tarafından Estadio Chile’ye (Şili Stadyumu) doldurulmaya başlanmıştır.

Pinochet karşıtı Allende taraftarlarına gitarıyla şarkılar söyleyen Victor Jara darbenin ertesi günü akademisyenlerin, aydınların, gazetecilerin ve öğrencilerin tutuklu bulunduğu stada götürülür. Gitarı her zaman olduğu gibi yine yanındadır…

Stadyumda uğultular kesilince 5000 kişinin tutsak kılındığı statta bir şarkı yükselir gökyüzüne… Victor Jara, Sergio Ortega’nın meşhur şarkısını söylemeye başlamıştır… “Venceremos venceremos / Kıralım zincirlerimizi / Venceremos venceremos / zulme ve yoksulluğa paydos.”

Stadın faşist komutanı Albay Mario Bravo, havaya sıktırdığı mermilere rağmen şarkının gökyüzüne yayıldığını görünce Victor Jara’yı buldurmuştur. Askerlerin dövmesine aldırmayan Victor Jara şarkısına devam edince dipçiklerle parmaklarını kırdılar. Venceremos’u ıslıkla söylemeye devam eden Jara’nın dilini kestiler. Can çekişen Jara’nın bir daha gitar çalmasını önlemek için kollarını kestiren Albay, hırsını alamayınca Jara’yı herkesin görebileceği bir yere astırdı. Bununla da hırsını alamayan Albay askerlerine ateş emri verdi. Jara’nın vücudunda tam 44 kurşun vardı. Stadyum bu vahşete tanıklık eder ama Venceremos direnişin ve onurlu ölümün simgesi olmuştur.

Allende’nin 1970 seçimlerinde Unidad Popular’ın zaferi şerefine yazılan “Venceremos/ Kazanacağız” bugün bile ezilen, sömürülen halkların dillerinden düşmeyen bir isyan şarkısı olarak Victor Jara adına haykırılıyor…