İzmir'in Konak ilçesinde, dini nikahlı eşi olduğu iddia edilen kişi tarafından bıçaklanan 17 yaşındaki kadın hayatını kaybetti. Alınan bilgiye göre, A.Y. (24), 3 aydır ayrı olduğu S.Ü. (17) ile sokakta karşılaştı ve tartışmaya başladı. Tartışmanın büyümesi üzerine A.Y., yanındaki bıçakla S.Ü.'yü 16 yerinden bıçakladı. İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ambulansla Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan S.Ü., hastanede yaşamını yitirdi. S.Ü.'nün 5 aylık hamile olduğu, bebeğin de hayatını kaybettiği öğrenildi.

Bu haberi gazetemizin bugünkü manşetinde görmüşsünüzdür. Ve muhtemelen tüm gazetelerde yer almıştır. 

17 yaşında, üstelik 5 aylık hamile... Ve 'kadın'. Adı Sezen Ünlü.

17 yaşında 'kadın', 5 aylık hamile ve çocuğunun babası! tarafından bıçaklanarak öldürüldü.

Sezen Ünlü kimdi, hayalleri var mıydı, çocuk yaşta neden 'kadın' olmak istedi, kendi mi istedi, mecbur mu bırakıldı, çocuğuna hangi ismi koyacaktı...?

***

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün, klasikleşmiş Cuma namazı sonrası açıklamasında İstanbul Sözleşmesi'nden neden çıkıldığını gayet net bir şekilde ifade etti. Erdoğan tam olarak şöyle dedi: “Biz kararımızı verdik girdik, girdiğimiz gibi de çıkarız. Biz kararımızı bildirdik böylece iş bitmiş oldu." Çok net değil mi? Biz yaptık oldu...

Zaten uygulanmamakta ayak diretilen Sözleşme'nin feshedilmesi üzerine, başta kadın örgütleri olmak üzere toplumun birçok kesimi itirazlarını sürdürüyor. Ama Erdoğan'ın da dediği gibi; “Biz kararımızı bildirdik böylece iş bitmiş oldu.”

***

Peki, bu insanlar neden itiraz ediyorlar, ne menem bir şeydir bu İstanbul Sözleşme'si diye düşünen kaç kişi acaba?

Şimdi yazının girişindeki haberi tekrar okuyun ve sonra devam edin.

İstanbul Sözleşmesi;

Madde 32 – Zorla evlendirmelerin doğuracağı hukuki sonuçlar

Taraflar mağdura gereksiz bir parasal veya idari yük getirmeksizin, zorla gerçekleştirilen evliliklerin geçersiz ve hükümsüz kılınabilmesini veya sona erdirilmesini temin edecek yasal veya diğer tedbirleri alacaklardır.

Madde 37 – Zorla yapılan evlilikler

1. Taraflar bir yetişkini veya çocuğu kasten evliliğe zorlamanın cezalandırılmasını temin etmek üzere gerekli yasal veya diğer tedbirleri alacaklardır.

Madde 42 – Sözde “namus” adına işlenen suçlar da dahil olmak üzere, işlenen suçlar için gerekçelerin kabul edilmemesi.

***

Şimdi, başta kadınlar olmak üzere toplumun duyarlı kesimlerinin günlerdir neden direndiği daha net anlaşılıyor sanırım.

Bu maddeleri ve daha pek çok maddeyi uygulamaya gönülleri elvermiyor!