1945 yılında ABD’nin Japonya’nın Hiroşima kentine attığı atom bombası, insanlık tarihinin en korkunç felaketlerinden biriydi. Bombanın patlamasıyla birlikte şehirdeki yaşam durdu. Patlama anında yerel saat 08.15’i gösteren bir kol saati de bombanın etkisiyle eriyerek tarihe tanıklık etti.

Bu saat, Hiroşima’nın kalıntıları arasından çıkarıldı ve ABD’nin Boston kentindeki “RR Auction” adlı bir müzayede evinde satışa sunuldu. Saat, 31 bin 113 dolara alıcı buldu. Saati kimin aldığı ise açıklanmadı.

Müzayededen yapılan açıklamada, saat “nükleer çağın başlangıcının işareti ve uygarlığın alacakaranlığının habercisi” olarak tanımlandı. Saat, Hiroşima’ya acil yardım malzemeleri taşıyan bir İngiliz askeri tarafından bulunmuştu.

Çin Hindistan'ı solladı! Çin Hindistan'ı solladı!

Nükleer Silahların İmhası İçin Kampanya

Hiroşima’ya atılan atom bombası, şehrin yüzde 90’ını yok etti ve ilk anda 80 bin kişi öldü. Bombanın yaydığı radyasyon ise yıllarca insanların sağlığını tehdit etti. Hiroşima, nükleer silahların yarattığı yıkımın sembolü haline geldi.

2017 yılında Nobel Barış Ödülü alan Uluslararası Nükleer Silahların İmha Edilmesi Kampanyası (ICAN), Hiroşima’da eriyen saatin satışına itiraz etti. ICAN, “Tarihi dersler taşıyan bir objeden bireylerin kâr elde edebileceği kaygısı nedeniyle” saatin müzayede listesinden çıkarılmasını talep etti.

ICAN, nükleer silahların yasaklanması ve imha edilmesi için çalışan bir sivil toplum koalisyonudur. ICAN, Birleşmiş Milletler Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması’nın uygulanmasını ve yaygınlaştırılmasını savunmaktadır.

Kaynak: AA