Buca Belediyesi'nin Eğitime Zeytin Dalı projesi kapsamında 3 bin 938 zeytin fidanı eğitim için toprakla buluştu. Projenin bitiminde, 17 bin 500 fidanın dikimi tamamlandığında, 3 bin 500'ü kırsal kalkınma için köylülere dağıtılacak, 14 bin fidan ise 600 üniversite öğrencisine 1 milyon liralık burs imkanı sağlayacak.

Buca Belediyesi, mülkiyetinde bulunan atıl durumdaki 175 bin metrekare tarım arazini eğitime kaynak yaratmak için zeytinliğe dönüştürüyor. Bu amaçla hayata geçirilen Eğitime Zeytin Dalı projesi kapsamında, 17 bin 500 zeytin fidanını toprakla buluşturmayı hedefleyen Buca Belediyesi, bunların ağaca dönüşmesiyle elde edilecek ürünlerle 600 üniversite öğrencisine, vakıflar aracılığıyla yılda 1 milyon TL burs imkanı sağlamayı amaçlıyor.

İLK ETAPTA BİN 938 FİDAN DİKİLDİ


Eğitime Zeytin Dalı projesi kapsamında yürütülen ilk etap çalışmalarında Buca Belediyesi'nin atıl durumda bulunan 106 bin metrekarelik arazisine toplam bin 938 zeytin fidanı dikilmişti. Ege Üniversitesi Zeytincilik Araştırma Enstitüsü'nün teknik desteği ile sürdürülen fidan dikim işlemlerinde daha sonra ikinci etap çalışmaları başlatılmıştı. Projenin yürütülen ikinci etap çalışmaları kapsamında, 2 bin zeytin fidanının dikimi tamamlandı. Temmuz ayı sonuna kadar dikilen fidan sayısının 4 bin 750'e tamamlanması hedeflenirken, 2018 yılı sonuna kadar 17 bin 500 fidanın toprakla buluşturulması planlanıyor.

KIRSAL KALKINMAYA DA DESTEK OLACAK


Eğitime sürekli kaynak oluşturacak yapısıyla dikkat çeken Eğitime Zeytin Dalı Projesi, bölge halkının da tarımsal üretimine ve kalkınmasına katkı sağlayacak. Proje kapsamında dikimi tamamlanan fidanlar gelişimlerini tamamlayınca 3 bin 500'ü modern tarım teknikleri gereği seyreltme yöntemiyle sökülecek. Sökülen fidanlar bölgedeki köylülere ücretsiz dağıtılarak üretime katılımları sağlanıp, Kaynaklar'ın doğasına yeni değerler katılmış olacak.