Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, Yazıbaşı Mahallesi’nde kurulmak istenen tehlikeli atık geri kazanımı, akü ve pil ara depolama tesislerine onay, ruhsat verilmemesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne çağrıda bulundu.

Sarmet San Plastik Metal İnşaat Kâğıt Sanayi ve Ltd. Şti. ile Gemi Grup İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. İş Ortaklığı Ticari İşletmesi’nin İzmir’in Torbalı ilçesinde kurmaya çalıştığı geri dönüşüm tesislerine Büyükşehir Belediyesi’nin ruhsat vermemesi gerektiğini belirten Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, “ Torbalı tarım ve sanayinin bir arada disipline edildiği, toprağın, havanın, suyun korunmaya çalışıldığı bir ilçe. Bu verimli toprakları kentleşme ve sanayileşme baskısından korumaya büyük önem veriyoruz. Daha önce Torbalı’nın yanı başında bir kurşun fabrikasına maalesef ruhsat verilmiş ve bu ciddi bir sorun olarak karşımızda duruyor. Benzer durumda sorunlu olan 3-4 tesis daha bulunuyor. Bunlara yenilerinin eklenmemesi adına Torbalı’nın hassasiyetinin göz önünde bulundurulmasını istiyoruz. Biz de Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir kararı veren ilgili kurumlar nezdinde gerekli girişimlerde bulunacağız “


TORBALI BELEDİYESİ YATIRIMCININ GİRİŞİMCİNİN HEP YANINDA


Torbalı’da 800 dolayında büyük çaplı sanayi kuruluşunun üretimini sürdürdüğünü, yeni yatırım alanları için gerekli imar ve plan düzenlemeleri yaptıklarını hatırlatan Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez ,“ Türkiye’de 80 ili geride bırakan, ihracatıyla, üretimiyle, istihdamıyla örnek bir ilçeyiz. Mevcut potansiyelimizi artırmak adına stratejik planımızı aynen uyguluyoruz. Yatırımcının önünü açıyoruz. Onları asla bürokrasiyle yormuyoruz. Lakin çevre konusunda asla ödün vermiyoruz. Hep söylerim, bir avuç toprak bir avuç altından daha değerlidir. Toprağı, suyu, havayı korumak çocuklarımızın geleceğini korumaktır.” Şeklinde konuştu.

ZİRAAT ODASI DA TEPKİLİ


Yazıbaşı’da kurulmak istenen fabrikanın ilçedeki tarımsal faaliyetler için ciddi bir felaket anlamına geleceğini ifade eden Torbalı Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin , “Torbalı, tarımsal üretimin hemen her çeşidinin yoğun olarak yapıldığı bir yer. Tarımsal üretimle tehlikeli atık işleyen fabrikaların isminin bile yan yana gelmesi büyük bir problem. En büyük tehdit yer altı su kaynaklarına yönelik olacaktır. Kimyasal atıkların yer altı sularına karışması insan hayatını direkt etkileyecek boyutta bir tehdide kapı aralar. Yazıbaşı’da kurulmak istenen böyle bir fabrikanın çevreye, tarıma çok büyük zararları olur” dedi.

YAZIBAŞI’INDA NE KORUNMAK İSTENİYOR?


Sarmet San Plastik Metal İnşaat Kağıt Sanayi ve Ltd. Şti. ile Gemi Grup İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. İş Ortaklığı Ticari İşletmesi İzmir Şubesi tarafından 393 bin liralık bedelle, Torbalı’nın Yazıbaşı Mahallesi’nde atık elektrikli ve elektronik eşya işleme (30.000 TON/YIL), hurda metal işleme ve ÖTA işleme (25.000 TON/YIL), tehlikeli atık geri kazanımı (5.000 TON/YIL), tehlikesiz atık geri kazanımı (20.000 TON/YIL), tehlikesiz atık toplama ayırma (30.000 TON/YIL), ÖTL ara depolama (20.000 TON/YIL), akü ve pil ara depolama (2.500 TON/YIL) tesisi projesi için ruhsat talebinde bulunmuştu.