Çiğli'nin Güzeltepe Mahallesi'nde hayata geçirilecek Kentsel Dönüşüm ve Gelişim projesinin tanıtım toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yıllardır kentsel dönüşümü bekleyen mahalle sakinleri için ilk adımı attıklarını, bu nedenle heyecanlı olduğunu söyledi. Soyer, bu projede İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hiç bir kazanımı olmadığını belirterek, “Aksine Büyükşehir'e ait 30 dönüm araziyi de Güzeltepe'nin kentsel dönüşümü için tahsis ediyoruz” dedi.  

Yüzde yüz uzlaşı, yerinde dönüşüm ve “Büyükşehir güvencesi ve garantörlüğü” ilkeleriyle kentsel dönüşüm çalışmalarına ara vermeden devam eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli’nin Güzeltepe mahallesi için de düğmeye bastı. Kentsel tasarım ve mimari projeleri hazırlanan bölgede, hayata geçirilecek çalışmaların detayları, düzenlenen toplantıda anlatıldı. Hak sahiplerinin bilgilendirildiği toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer,  Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda yurttaş katıldı.
Toplantıdaki konuşmasına “Benim kalbim sizinle atıyor, sizin için atıyor” sözleriyle başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Güzeltepe'de yaşayanların yıllardır kentsel dönüşümü beklediğini, çalışmalar kapsamında ilk adımı attıklarını söyledi. Soyer, “Heyecanlı olmamak mümkün değil. Çok daha kaliteli, güzel bir hayatı, yaşadığınız bu topraklarda sizler için tekrar kuruyor olacağız” dedi.

Üç temel ilke

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentsel dönüşüm projelerini tamamlamanın, dirençli ve güvenli bir İzmir için en temel önceliklerden biri olduğunu söyledi. Özgün ve katılımcı bir kentsel dönüşüm modeli uygulayan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, şehirdeki riskli konut alanlarını, etaplar halinde güvenli hale getirmeye devam ettiğini ifade eden Başkan Tunç Soyer, “İzmir’de dönüşümü gerçekleştirmek amacıyla üç temel ilkemiz var. İlki; dönüşüm sürecinin uzlaşma esaslı olması. Yani bu alanda yaşayanların, bu dönüşüme onay vermesi. İkincisi; dönüşümün yerinde ve adil gerçekleştirilmesi. Bu bölgelerde yaşayanların yine o bölgede yaşama hakkının garanti altına alınması. Dönüşümün; insanları birbirinden koparmadan, yaşamın içinde olması. Kimseyi doğduğu yeri terk etmek zorunda bırakmaması ve kültürü koruması.
Üçüncü ilkemiz ise; bu sürecin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin güvencesi altında sürdürülmesi. Yani başından sonuna tüm süreçlerde belirlediğimiz ilkelerin harfiyen uygulanması” dedi.

“Dönüşüm çalışmalarımıza yeni bir ivme kazandırdık”

Bu yaklaşım sayesinde, yurttaşlarla müteahhitlerin karşı karşıya gelmediğini ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentsel dönüşümün gerçekleştiği alanlarda ortaya çıkan değer artışının hak sahipleri, yani vatandaşlar arasında paylaştırılacağını belirtti. Bu projede İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne hiç bir şey düşmediğini, aksine Büyükşehir Belediyesine ait 30 dönüm araziyi de Güzeltepe'nin kentsel dönüşümü için tahsis ettiklerini açıklayan Soyer, “Kentsel dönüşüm mevzuatında bildiğiniz gibi pek çok eksiklik var. Ancak tüm bu eksiklik ve yetersizliklerine rağmen asla ‘elimiz kolumuz bağlı’ duygusunun arkasına saklanmadık. Aksine İzmir’in pek çok yerinde dönüşüm seferberliği başlattık ve sadece iki yıl içinde Ege Mahallesi’nde 418 milyon, Örnekköy’de ise 520 milyon lira olmak üzere yaklaşık 1 milyar lira ihale bedeli olan kentsel dönüşüm çalışmaları yaptık. 2016 yılından bu yana kentsel dönüşümde yavaşlayan süreci hızlandırmak ve tıkanıklıkları aşmak için belediye şirketimiz İZBETON’u bu konuda da aktif hale getirerek dönüşüm çalışmalarımıza yeni bir ivme kazandırdık” dedi.

“Yüzde yüz uzlaşma sağlama hedefiyle çalışmalarını tamamladı”

Başkan Tunç Soyer, Karabağlar Uzundere, Konak Ege ve Ballıkuyu, Karşıyaka Örnekköy, Gaziemir Aktepe ve Emrez ve Çiğli Güzeltepe mahallesinde, yani İzmir’in 6 farklı bölgesinde, toplamda 248 hektarlık alanda kentsel dönüşüm çalışmalarının hızla sürdüğünü, şimdiye kadar tüm bu kentsel dönüşüm alanlarında 2 bin 200 bağımsız birimin inşaatını başlattıklarını belirtti. Soyer, şunları söyledi: “Hak sahiplerinden 345 bin metrekare tapu devrini aldık. Yaklaşık 1000 bağımsız bölümün anahtar teslimini yaparak mülkiyet tapusu ile hak sahiplerine teslim ettik. İZBETON ile bin bağımsız birimin yapımı için protokol imzaladık. 1.218 bağımsız birimin kat karşılığı ihalesini yaptık. Yaklaşık 4 bin 600 bağımsız bölümün de tüm uzlaşma, devir, tapu ve imar uygulamalarını tamamlayarak yapım ihalesine hazır hale getirdik. Çiğli Güzeltepe’de İmar Planı’na aykırı yapılaşmış 287 yapı, 295 bağımsız birim bulunuyor ve yaklaşık 1200 kişi ikamet ediyor. Burada ilgili yasa ve mevzuata göre hak sahipliklerini belirledik ve bölgenin paylaşım modelini oluşturduk. Gururla ifade etmeliyim ki 'uzlaşma ve yerinde dönüşüm' ilkesiyle hareket eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli’de de yüzde yüz uzlaşma sağlama hedefiyle çalışmalarını tamamladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak benim yegâne gayem; İzmir’deki herkesin refahını artırmak ve bu refahın, adil biçimde paylaşımını sağlamak.”

“Ne kadar hızlı uzlaşırsak o kadar hızlı ev sahibi olacağız”

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ise mahallenin 30 yıldır kentsel dönüşüm beklediğini belirterek, “İzmir'in kalbi Çiğli'de atacak demiştik. İzmir'in kalbi gerçekten Çiğli'de atmaya başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı yerinde dönüşümle, vatandaş müteahhitin insafına teslim edilmeden, hak ettiği eve kavuşacak. Bu projenin içerisinde pazaryeri, kreş, düğün salonu gibi çok amaçlı kullanılabilecek bir sosyal tesis çalışması olacak. Aynı zamanda Güzeltepe'nin kendine ait bir Cemevi de olacak. 'Çiğli'nin sorunlarını çözeceğiz' demişti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız bu süreçte hem yanımızda, hem de arkamızda kapı gibi duruyor. İlçenin 220 bine ulaşan nüfusu var. Bu nüfusun hızlı gelişen ihtiyaçlarına cevap veren bir Çiğli Belediyesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi var. Ne kadar hızlı hareket edersek, ne kadar hızlı uzlaşırsak, o kadar hızlı ev sahibi olacağız” dedi.
Toplantıda İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Dairesi Başkanı  Arzu Özçelik de sunum yaptı.  

7 farklı tipte konut alternatifi sunulacak

Proje tamamlandığında 21 hektar alanda konut ve işyerlerinin olduğu yaklaşık bin bağımsız birim inşa edilecek. Bölgede basket ve futbol sahalarıyla tenis kortunun bulunduğu bir spor kompleksi ve gençlik merkezi, sosyal, kültürel merkezler, pazar alanı, otopark alanları ve daha fazla yeşil alan olacak.
Güzeltepe'yi, yenilenmiş altyapısıyla yakın çevresi için bir çekim merkezi haline getirecek  proje kapsamında modüler sisteme bağlı kalarak geliştirilmiş, 2+1 ve 3+1 olmak üzere 69 metrekare ile 130 metrekare büyüklüğü arasında değişen 7 farklı tipte konut alternatifi sunulacak. Kentsel dönüşüm alanında hak sahibi olan yurttaşlar, İletişim Ofisi'nde belediye personeli ile yapacağı görüşmelerde, proje kapsamında inşaat hakları, projeler hakkında detaylı bilgi alabilecek. Maketler ile kentsel dönüşüm mimari projelerini inceleyebilecek.

Uzlaşma görüşmeleri 31 Ağustos’ta başlatılacak

Çiğli Güzeltepe Mahallesi’nde 2016’da "Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı" ilan edildi. 2017’de hak sahipleriyle projeyi paylaşmak üzere alan içerisinde iletişim ve tanıtım merkezi açıldı. İmar planına aykırı yapılaşmış 287 yapı, 295 bağımsız birim bulunan alanda durum tespiti, ayrıca ilgili yasa ve mevzuata göre hak sahipliklerinin ve proje üzerindeki haklarının belirlenmesine yönelik paylaşım modeli oluşturuldu. Sadece konut sahiplerinin değil alandaki esnafın ve ticaret sahiplerinin de dönüşüm sonrasında aynı yerde ticari faaliyetlerini devam etmesini sağlamak üzere ana yaya aksı üzerinde yeni konut altı ticaret kullanımlar geliştirildi. Uzlaşma görüşmeleri 31 Ağustos’ta başlatılacak.