Haber/Didar Demirci

DİSK Ege Bölge Temsilciliği binasında bir araya gelen Emek ve Demokrasi Güçleri, yerel yönetimlere kayyum atanması ve belediye başkanlarının tutuklanmasına tepki gösterdi. Yapılan basın açıklamasını DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı okudu. Kayyum atamaları ve belediye başkanlarının tutuklanması konusunda halkın iradesinin gasp edildiğini savunan açıklamada, sessiz kalınmayacağı vurgulandı.

Salgın fırsata çevrildi

Sarı’nın okuduğu açıklamada, “Saray rejimi, içinden geçmekte olduğumuz olağandışı koşulları yine fırsata çevirerek HDP’li beş belediyeye daha kayyım atamıştır. Iğdır, Siirt il belediyeleri ile Baykan, Kurtalan ve Altınova ilçe belediyelerine yapılan kayyum atamalarıyla Anayasa ile güvence altına alınmış olan seçme ve seçilme hakkı bir kez daha çiğnenmiş, halkın yerel seçimlerde ortaya koyduğu demokratik irade gasp edilmiştir” denildi. Son kayyum atamalarıyla birlikte 31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerden bu yana, 5 büyükşehir, 2 il, 32 ilçe, 6 belde belediyesi olmak üzere toplam 45 belediyeye kayyum atandığını ve bu belediye başkanlarından 23’ünün tutukluluğunun devam ettiğini dile getiren Sarı, şöyle devam etti:

Atamalar durdurulmalı

“AKP, seçimle kazanamadığını, hukuksuzluk ve zorbalıkla ele geçirmeye çalışmakta, muhalif yerel yönetimleri kayyumlar atayarak, yetkilerini kısıtlayarak tümüyle etkisizleştirmeye çalışmaktadır. Asıl darbe, anayasa ve hukuka aykırı içimde yapılan kayyum atamalarıyla yerel demokrasiyi tümüyle kaldırma çabasıdır. Seçme ve seçilme hakkının çiğnenmesine, halkın iradesinin hiçe sayılmasına, yerel yönetimlerin etkisizleştirilmesine ve yerel demokrasinin yok edilmesine karşı net bir şekilde ‘Hayır!’ diyelim. Siyasal iktidarı ise kayyum atamalarını derhal durdurmaya, görevden alınan belediye başkanlarını göreve iade etmeye ve yerel yönetimlere yönelik sürdürülen tüm engelleme ve baskılara son vermeye davet ediyoruz.”