Haber / Özge Günerken

Hazır Anneler Günü yakınımızdayken, hayvanlar dünyasının annelerini de unutmayalım… Hayvanlarda da annelik en kutsal görev. Onlar da çocuklarını çok seviyor, özenle büyütüyor, tehlikelerden koruyor, yaşama hazırlıyor ve bildiklerini öğretiyorlar. Yavrular da annelerine hayranlıkla bakıyor; annelerini öpmeye, sarılmaya doyamıyor ve sevginin en saf halini bu şekilde deneyimliyorlar.

Hayvanlar aleminin tüm anneleri yavruları için her şeyi yapmaya hazırdır. Annelik görevinin belki de en çok hakkını veren ve ekstra özveri gösteren beş olağanüstü hayvan türünü ise şöyle sıralayabiliriz:

·       Orangutan: Bir orangutan anne ile yavrusu arasındaki bağ, doğadaki en güçlü bağlardan biridir. Yaşamlarının ilk iki yılında, yavrular hem yiyecek hem de ulaşım için tamamen annelerine güvenirler. Anneler altı ila yedi yıl boyunca yavrularıyla birlikte kalır ve onlara nerede yiyecek bulabileceklerini, neyi ve nasıl yiyeceklerini ve uyku için güvenli bir yuva inşa etme tekniğini öğretirler. Dişi orangutanların 15 veya 16 yaşına gelene kadar annelerini “ziyaret ettikleri” de bilinmektedir.

·       Kutup Ayısı: Kutup ayısı anneleri genellikle ikiz yavrular doğurur. Soğuk iklimde gerekli hayatta kalma becerilerini öğrenmeleri için yaklaşık iki yıl boyunca yavrularının yanında kalırlar. Anneler, derin kar yığınlarını kazarak, korunaklı alan yaratır. Genellikle Kasım ve Ocak ayları arasında doğum yaparlar; vücut ısıları ve sütlerini kullanarak yavruları sıcak ve sağlıklı tutarlar.

·       Afrika Fili: Afrika filleri annelikte yalnız değildir. Anaerkil bir toplumda yaşarlar, bu nedenle sosyal gruptaki diğer dişiler doğumdan sonra yenidoğanın ayağa kalkmasına yardım eder ve yeni anneye bebeğin nasıl emzirileceğini gösterirler. Yaşlı filler, sürünün hızını, yenidoğanların adımlarına göre ayarlar. Bebek filler yetişkinleri izleyerek hangi bitkileri yemesi gerektiğini ve onlara nasıl ulaşacağını öğrenir. Dişiler bebeklerle düzenli olarak sevgi dolu bir temas kurar.

·       Çita: Çita anneleri yavrularını izole bir şekilde yetiştirir. Yırtıcıların izleyebileceği bir koku oluşumunu önlemek için yavrularının yerini dört günde bir değiştirirler. 18 aylık avcılık eğitiminin ardından çita yavruları sonunda annelerinden ayrılırlar. Yavrular daha sonra altı ay daha birlikte kalacak bir kardeş grubu oluşturur.

·       İmparator Penguen: Anne imparator penguen yumurtladıktan sonra kırılgan yumurtasını dış etkenlerden koruması için baba penguen ile bırakır. Anne daha sonra okyanusa dönerek, balığa ulaşmak için 50 mil yol kat eder. Yeterli balık avladıktan sonra, yumurtadan yeni çıkmış yavruları beslemek için kuluçka sahasına geri döner. Anne kendi kuluçka kesesinin sıcaklığını kullanarak yavrusunu sıcak ve güvende tutar.

Her canlı türünde anne ve çocuk arasında olağanüstü bir bağ vardır. Sosyal medyada paylaşım rekorları kıran, anneliğin her canlı için özel olduğunu gösteren birbirinden güzel fotoğrafları sizler için derledik.