Aydın'ın Kuşadası ilçesi Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'nda bulunan tepeli pelikan yavrusuna uydu vericisi takıldı.

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde tepeli pelikan yavrusuna takılan uydu vericisiyle nesli tehlike altında bulunan bu kuşlara ilişkin önemli ipuçları elde edilecek. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneğinden (EKODOSD) yapılan açıklamada, Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'nın Karina mevkisinde üreme yapan tepeli pelikanlar incelendi.

İncelemede bir tepeli pelikana uydu vericisi takılarak kuşların göç yolları ve konakladığı yerlerin tespiti amaçlandı. Açıklamada, görüşlerine yer verilen Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yaban Hayatı Dairesi Başkanlığı görevlisi Burak Tatar, nesli tehlike altında olan hayvanlar için eylem planı hazırlandığını belirtti.

Tepeli pelikanların da nesli tükenmekte olan hayvanlar arasında yer aldığını aktaran Tatar, "Tepeli pelikanlar hakkında hala bilmediğimiz bazı şeyler var. Örneğin kışlama alanları, göç sırasında konakladığı yerler, göç yolu üzerinde tepeli pelikanları tehdit eden faktörler, elektrik telleri gibi. Bunları daha iyi yönetebilmek adına uydu vericileri takıp tepeli pelikanları bu yöntemle izleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ortaç Onmuş da tepeli pelikanların korunması ve araştırılması protokolü kapsamında çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Uydu vericisi taktıkları tepeli pelikanın adını "Karina" koyduklarını vurgulayan Onmuş, "Pelikanı birkaç yıl izlemeyi umut ediyoruz. Tepeli pelikanlar nesli koruma altına alınmış bir tür ve sayıları oldukça az. Pelikanlar yavrulama döneminde İsrail sazanı olarak bilinen istilacı balık türünü tüketiyor. Böylece sulak alanların ve biyolojik çeşitliliğin korunmasına katkı yapıyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ise 3 yıl önce "Tepeli Pelikanları Koruyoruz" projesini hayata geçirdiklerini belirterek, bugün 52 yavrunun ebeveynleriyle bu bölgede büyüdüklerini bildirdi.