Canlı vahşi hayvanların 'insanlarda ortaya çıkan bulaşıcı hastalıkların yüzde 70'inden fazlasının kaynağı olduğunu' belirten DSÖ, konuyla ilgili yeni bir kılavuz yayımladı.

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) kökenleri bir yıldan uzun spekülasyonların kaynağı olurken, çoğu kişi virüsün ilk olarak Vuhan'daki vahşi hayvan pazarında bir yarasadan insanlara geçtiği görüşünü savunuyor.  

Yayımlanan kılavuzda DSÖ, enfeksiyonlu bir hayvandaki virüsün, hayvanın vücudundaki sıvılar aracılığıyla temasa geçen insanlara doğrudan bulaşma riskinin altını çizdi. Kılavuzda ayrıca, bu tür hayvanların barındığı yerlerde bu sıvıyı toplamanın muhtemel ek risklerinden bahsedildi.

DSÖ'den yapılan açıklamada, "Küresel olarak, geleneksel pazarlar, büyük nüfuslar için gıda ve geçim kaynakları sağlamada merkezi gibi bir rol oynayabilir. Ancak hayvanların satışının yasaklanması, hem çalışanlar hem de orada alışveriş yapanların sağlığını koruyabilir" ifadeleri kullanıldı.

Uluslararası örgütün, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü ve Birleşmiş Milletler çevre programının birleştirildiği analizlerinde, konuya ilişkin önlem tavsiyeleri sunmaya devam edeceği belirtildi.