Yargıtay Başkanlığı'na 24 Mart 2020'de seçilen Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresi doldu. Yeni başkanın seçilmesi için 25 Mart Pazartesi günü Yargıtay üyeleri sandık başına gitti.

16. Turda da Salt Çoğunluk Sağlanamadı

Seçimin ilk 15 turunda hiçbir adayın, 348 Yargıtay üyesinin salt çoğunluğu olan en az 175 oyu alamaması üzerine bugün 16. tur oylaması yapıldı. Oylama sonucu Mehmet Akarca 109, 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez 88, 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk ise 105 oy aldı. Seçime katılım 318 olarak kayıtlara geçerken, 4 boş oy kullanıldı, oylardan 12'si de geçersiz sayıldı.

Seçim Yarın 17. Turla Devam Edecek

Salt çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle seçime 17. tur oylamayla yarın devam edilecek. Seçimlerde üye tam sayısının salt çoğunluğunun hazır bulunması gerekiyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde kadro revizyonu İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde kadro revizyonu

Adaylar Hakkında Bilgiler

  • Mehmet Akarca: 2011 yılında Yargıtay üyeliğine seçilen Akarca, 2017 yılında Yargıtay Ceza Genel Dairesi Başkanı oldu. 2020 yılında ise Yargıtay Başkanlığı'na seçildi.
  • Ömer Kerkez: 2008 yılında Yargıtay üyeliğine seçilen Kerkez, 2018 yılında Yargıtay Hukuk Genel Dairesi Başkanı oldu.
  • Muhsin Şentürk: 2008 yılında Yargıtay üyeliğine seçilen Şentürk, 2020 yılında Yargıtay Ceza Dairesi Başkanı oldu.

Seçim Süreci Nasıl İşliyor?

Yargıtay Başkanlığı seçimi, Yargıtay üyelerinin gizli oylamasıyla yapılıyor. Seçimin ilk turunda en az 175 oy alan aday başkan seçiliyor. İlk turda salt çoğunluk sağlanamaması halinde, en fazla oy alan ilk iki aday ikinci tura kalıyor. İkinci turda da salt çoğunluk sağlanamaması halinde, oylamaya kalan adaylardan en fazla oy alan başkan seçiliyor.

Yargıtay Başkanlığı Görevinin Önemi

Yargıtay Başkanlığı, Türkiye'nin en üst mahkemesi olan Yargıtay'ın idari ve mali işlerinden sorumludur. Yargıtay Başkanı, aynı zamanda Yargıtay Genel Kurulu'nun da başkanıdır.

Seçim Sonucuna İlişkin Yorumlar

Seçim sonucuna ilişkin yorumlarda bulunan bazı uzmanlar, seçimlerin uzamasının Yargıtay'da bir kutuplaşmanın göstergesi olabileceğini ifade etti. Bazı uzmanlar ise seçimlerin normal bir demokratik süreç olduğunu ve eninde sonunda bir başkan seçileceğini belirtti.

Editör: Kazim Bozkurt