Haber / Gökçe Adar

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın İzmir Çeşme'de, hayata geçirmeyi planladığı Çeşme Turizm Projesi, bölgenin yapılaşmaya açılacağı ve doğa tahribatına neden olacağı gerekçesiyle, tartışmalara neden olmuştu. Projenin bilirkişi raporunun kamuoyu ile paylaşılmasının ardından, Danıştay 6. Dairesi projeyle ilgili bulunulan yürütmeyi durdurma talebi hakkındaki kararını verdi. Verilen karara göre; Danıştay 6. Dairesi yürütmeyi durdurma talebini reddetti. Projeye karşı çıkan çevreye duyarlı kişi ve platform temsilcileri ise kararı Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’na taşıyarak, sonuca itiraz etti. CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, projenin bölge için bir son olacağını ifade ederek, projeye destek veren kuruluşlara seslendi.

'SÜREÇ DEVAM EDİYOR'

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel de, alanın kamu yararına olmayacağını hatırlatarak, hukuki sürecin devam ettiğini söyledi. Projenin doğal habitata zarar vereceğini ifade eden Sertel, projeye destek veren kuruluşlara seslendi. Sertel, “İki yıl önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çeşme'den Urla Zeytinalanı'na kadar olan bölgenin Çeşme Turizm İmar Planı olmasını istemişti. Çevre kuruluşları buna karşı çıkmışlardı. TMMOB, İzmir Tabip Odası, Ege Çevre Platformu buna ilişkin dava açtı. Hazırlanan 180 sayfalık bilirkişi raporunda, bu projenin kamu yararına olmadığını ve doğal habitata zarar vereceği belirtildi. Bu rapora rağmen Danıştay 6. Dairesi, bunu reddetti. Hukuki olarak, süreç devam etmektedir. Ancak, ben bu projeye destek veren kuruluşların dikkatini çekmek isterim. Özellikle İzmir Ticaret Odası'nın dikkatini çekmek isterim. İzmir Ticaret Odası, projeyi tam anlamıyla inceledi mi? Projeyi tüm noktalarıyla biliyor mu?” ifadelerini kullandı.

'HALKA KULAK VERSİNLER'

Projenin yeniden değerlendirimesi gerektiğini söyleyen Sertel, “Çeşme'ye yeni bir Çeşme katılmak istenmektedir. Bu büyük bir faciadır. Nüfusun bu kadar fazla olduğu, doğanın bu kadar tahrip edildiği bir yerde, yaşam kalitesi düşmektedir. İzmir Ticaret Odası Başkan ve yetkililerinin de bu projeye destek verirken, İzmir halkının sesine kulak vermeleri gerektiğini düşünüyorum. Sayın Bakana bazı sorular sorduk. 'Bu proje hayata geçtiğinde su sorunu başlayacak. Bu sorun nasıl çözülecek?' dedik. 'Denizden su arıtılarak, suyun halka verileceğini' söyledi. Biz de, denizden su arıtmanın maliyetinin yüksek olduğunu ve bu arıtma yönteminin deniz habitatına zarar vereceğini ifade ettik.” Sertel, şöyle devam etti: “ Bu yatırımın, Çeşme'de yaşayan halka hiç bir yararı yoktur. Çünkü burası çok uluslu şirketler tarafından yönetilecek ve golf sahalarının içinde olduğu özel güvenliklerle korunduğu yerli insanların gidip gezemeyeceği bir yer olarak kalacak.”