HABER/ Didar DEMİRCİ

Pandemi nedeniyle iki yıl aradan sonra kapılarını ilk kez açan 10’uncu Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı’nda göze çarpan markalardan biri de Kocakarı… 2021 yılında kurulan ve ilk kez Olivtech’de sektöre merhaba diyen Kocakarı, Defne ve Duygu Soyer kardeşlerin girişimi ile hayata geçti. Gölgesinde büyüdükleri, bahçesinde koşup oynadıkları zeytin ağacını en iyi şekilde temsil etmek için harekete geçtiklerini aktaran kız kardeşler, sektöre adım atmanın ve ilk fuar deneyimlerini Olivtech’de tatmanın heyecanını 9 Eylül Gazetesi’yle paylaştı.

ZEYTİNE KAYITSIZ KALAMADIK

İzmir’de doğup büyüyen ve zeytinliklerin arasında gelişen kız kardeşler, markanın doğuş hikayesini şu sözlerle anlattılar:

“Zeytinlere kayıtsız kalamadık. Onlardan çok şey öğrendik ve bu bizim çok hoşumuza gitti. Bu nedenle zeytinle daha yakından ilgilenmek ve zeytinden elde edilen ürünleri birebir üretmek istedik. Tabi zeytinle olan ilişkimiz zamanla daha da gelişti ve onun faydalarını, insana yararlarını öğrendik. Şimdi de zeytin ağaçlarını, hikayesini, önemini bir markayla temsil etmek için canla başla, sırt sırta vererek çalışıyoruz. Markamızın adını annemiz buldu. Bizim de çok hoşumuza gitti. Kocakarı adının hikayesi ise şöyle: Kocakarı aslında ‘kocamış karı’ anlamında ve Anadolu’da yaşlı bilge kadınları tarif ediyor. Kocakarı ilaçları da buradan geliyor. Aslında bu yaşlı kadınlar, Anadolu’daki kadim şifa kültürünü de barındırıyor. Bir diğer söyleme geçersek de Kocakaryalılar’dan geliyor. Onların o dönem tıptaki gelişmişlikleri nedeniyle Kocakaryalıların ürettiği ilaçlara ‘kocakarı’ deniyor. Biz de insanlara şifa vermeye çalışıyoruz.”

DOĞADAN HEM CİLDE HEM SAĞLIĞA

Doğa ile uyumlu yaşamayı düstur edinmiş kız kardeşler, doğadan aldıkları ilhamla kurdukları Kocakarı markasının yanında bir de Oh Fresh Cosmetics adıyla, sağlığınıza olduğu kadar cildinize de iyi gelmeyi amaçlıyor. Zeytinin faydalarından aldıkları fikir ve Kocakarı ilaçlarından edindikleri bilgi ışığında modern üretimde yüzde 100 doğal içerikli kozmetik ürünleri Oh Fresh adıyla pazarlayan kız kardeşler, ürün çeşitleri ve üretimleri hakkında şu bilgileri paylaştı:

“OH Fresh’de de şu an sadece 4 adet ürünümüz var. Yeni ürünler üzerinde de çalışıyoruz. Ürünlerimizin içeriğinin organik ve vegan olması bizim için çok önemli. Kremlerimizin içeriğinin yüzde 70’i su ve önemli bir kısmı da zeytinyağından oluşuyor. Ayrıca, Akdeniz’deki bütün çiçek ve meyvelerden oluşuyor. Buğday rüşeymi, gül suyu, kekik suyu... Bunların hepsi bu topraklarda yetişen ürünler. Zeytin de öyle… Hiçbir şeye dokunmasanız bile, zeytin kendisi meyve veriyor. Yani doğadan geleni biz insanlara şifa olarak dağıtmak istiyoruz. Biz doğanın dışına çıkmadan, sürdürülebilir ürünlerle sektörde yer almak için adım attık.”