Korona virüsle ilgili açıklamaları yüzünden Profesör Doktor Ahmet Saltık sosyal medyada tepki aldı. Gittiği okulları birincilikle bitiren bir bilim adamı olan Saltık, 2004'ten bu yana Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olarak görev yapıyor.

Profesör Saltık, korona virüs mücadelesinde akıl ve bilimin herkesin ve her şeyin üzerinde olduğunu belirterek 3-4 hafta cumartesi-pazar arka arkaya halkı korona virüse karşı evlerinden çıkarmadan taranması önerisinde bulunmuştu.

***

“Geçen sene bir ayda 35 bin kişi öldüyse bu yıl 37 bin ölüm olduysa, 2 bin fazlalık varsa, siz de korona virüs ölümlerini bin kişi dediyseniz bu bin ölüm nereden geldi? Bu fazladan ölümlerin nedeni ne? Nerede öldü bu insanlar?”

Saltık’ın bu sözlerinin ardından sosyal medyada karalama kampanyası başladı.Yüzlerce sahte hesap Saltık’a karşı hakaret ve küfür dolu paylaşımlar yaparken, bazı hesaplar ölüm tehdidinde bulundu.

Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası da olayı kınayarak bilimi sadece kendi gördüğü ya da kendine denileni aktarma zanneden sabit fikirli insanların saldırılarına maruz kaldığını belirtti.

***

Virüs belasından ne zaman kurtulacağız?

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, korona virüsün tamamen kontrol altına alınması ve bitmesinin herhangi bir gevşeme olmazsa 3 ayı bulabileceğini söyledi;

“Tedbirler konusunda herhangi bir gevşeme olmazsa biz bunu Mayıs sonu, Haziran başı gibi bitiririz. Ama herhangi bir gevşemede virüsle ilgili dalgalar tekrar görülebilir. Şimdi bu tamamen her zaman söylediğimiz gibi izolasyon önlemlerine, evde kalmaya, sosyal mesafeyi korumaya, maske takmaya bağlı. Eğer biz bunları yaparsak, devam ettirebilirsek ve bu tedbirler konusunda herhangi bir gevşeme olmazsa biz bunu Mayıs sonu, Haziran başı gibi bitiririz. Ben aşı konusunda çok umutluyum. Ama aşının bulunmasından önce şu anki izolasyon önlemleri şimdiki aşımız yerine geçmekte. Bunu da vurgulamak istiyorum."

Bilim Kurulu üyesi Profesör Doktor Alpay Azap’da umutlu: “Hastalıkta en kritik dönem 6 ve 8'inci haftalar. Tepe noktaya vardıktan sonra, sayıların azalmaya başladığını göreceğiz.”

Umarım bu umutlar gerçek olur.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.