Emre Belözoğlu, Volkan Demirel, Aziz Yıldırım, İbrahim Hacıosmanoğlu, Gökhan Töre, Ömer Toprak... Kim bunlar? Futbolcular, futbol adamları, yöneticiler... Tanımayan yazıversin internete, ne çıkacak... Hepsinin futboldan ve sahada dışından vukuatı var. Birbirine silah çekenler, şike ile suçlananlar. Ortalığı gerenler... Ne ararsan var. Şimdi bir de faili meçhullara girdik.
Takımının hakkını silah çekerek savunmaya çalışan, zavallılar. İnsanın midesi bulanıyor. Neresinden tutsan elinde kalacak bu çirkin spor dünyası... Düzeltmeye çalıştıkça daha kötü duruma geliyoruz. İşte bu sıkıntıların yaşandığı spor dünyamızda güzellikler de oluyor. (Spor dünyasındaki sıkıntılar diyorum, ülke dersem oradaki karışıklıklardan çıkamayız...) Altınordu'nun düzenlediği U12 Cup'ı izleme şansım oldu. İşte orada Avrupa'nın farklı ülkelerinden gelen ve en büyüğü 12 yaşında olan bu genç yıldızlar adaylarının saf ve temiz mücadelelerine tanık oldum. Organizasyon için her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş. Basının çalışma imkanlarından, futbolcuların öğle aralarından yiyeceği yemeklere kadar saat gibiydi çalışmalar... Emeği geçenleri kutluyorum. Fakat beni en çok etkileyen son zamanlarda profesyonel liglerde yaşadığımız bu çirkinliklere inat, bu turnuvada ruhumuzu okşayan olaylardı. Farklı ülkelerden gelen miniklerin ortak dilleri olan futbolu fair play ile taçlandırması. Şimdiden yaptıkları işin ciddiyetinler... Kazanma hırsı ve azim... Maç boyunca harika kurtarışlar yapan Bornova Belediye karması kalecisi Muhammet Demirci'nin gözyaşları aklımın bir kenarına kazındı. Bu minik eldiven, Galatasaray maçının üzerine bir de Ajax karşılaşmasında son dakikalarda gol yiyince yıkıldı. Daha örnekler yazmakla bitmez... Athletic Bilbao teknik ekibi, Paris Saint Germain ile oynanan kupa finalinde futbol tarihine geçecek bir hareket yaptı. Skor 1-1’ken “Her şey kupa değil. Oyuncuları kazanmak daha önemli” diyen Athletic Bilbao teknik heyeti, 8 oyuncu ve 1 kalecisini oyundan alıp tüm yedeklerini sahaya sürdü. Var mı ötesi!
Bu U12 futbol turnuvasından Türk futbolunun alacağı çok ders var. Minik deyip geçmeyin, ağaç yaşken eğiliyor. İşte sorunun temeli... İşte başarısızlığımızın nedeni... İşte birbirine saldıran tarafların psikolojisi... Daha neyin çözümünü arıyorsunuz?